RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Яким буде тариф на електроенергію з 1 серпня: три сценарії

Уряд в липні залишив без змін тарифи на електроенергію. Однак цифри в платіжках виростуть. Цілком ймовірно, що це відбудеться вже з 1 серпня.

Є три можливих сценарії подальшого розвитку подій на ринку електроенергії в Україні, передає "24 канал".

1. Чотири категорії споживачів

В уряді припускають варіант побудови цінової політики виходячи з чотирьох категорій, на які розділять всіх українських споживачів. Розділ буде здійснюватися в залежності від обсягів споживання.

Так, нові тарифи можуть виглядати приблизно наступним чином:

- до 100 кВт⋅ч - від 1 до 1,20 гривні;

- 100 - 300 кВт⋅ч - 1,68 гривні;

- 300 - 500 кВт⋅ч - 2,30 гривні;

- від 500 кВт⋅ч - 3,50 гривні.

При цьому варто хахначити, що приблизно 40% населення України споживає менше, ніж 100 кВт⋅ч в місяць. Це означає, що в їхніх інтересах, щоб у Кабміні швидше прийняли відповідні зміни та повернули пільговий тариф.

При цьому деякий час назад голова уряду Денис Шмигаль вже підтверджував, що тариф на світло буде диференційований.

Однак експерти бачать в цьому деякі загрози. Зокрема, директор ДП "Гарантований покупець" Костянтин Петриковець підкреслив важливість контролю.

"Де буде контроль, там будуть реально платити, але більшість має лічильники, до яких немає доступу. Споживачі можуть, наприклад, показувати 11 місяців до 100 кіловат-годин, а один раз вкажуть тисячу кіловат-годин. Тому треба знайти кошти та забезпечити всіх споживачів належним урахуванням", - запропонував Петриковець.

2. Поетапне підвищення тарифів

Ще в квітні цього року НКРЕКП передбачала, що тариф на світло може збільшитися на 30% і досягти позначки 2,22 гривні в цьому році та 3,48 - в 2023-му. варто зазначити, що ці тарифи не на багато відрізняються від тих, які наведені в першому сценарії.

3. Тарифи залежать від регіону

Тарифи можуть призначати в залежності від регіону країни. Відповідними ідеями поділився на своїй сторінці в соцмережі Facebook зам міністра енергетики України Юрій Бойко. На його думку, такі тарифи були б дійсно справжніми в цьому році.

Так, найменше за електроенергію платили б жителі столиці та Дніпропетровської області - 2,60 і 2,96 гривні за кВт⋅ч відповідно.

Найдорожче при цьому світло обходився б жителям Івано-Франківської та Луганської областей - 3,70 і 4 гривні за кВт⋅ч.

Така відмінність у залежності від регіону пов'язана з тарифом на розподіл.

"У Києві він низький, а в Луганській області відповідно - високий", - пояснив Бойко.

Однак, схоже, такі тарифи впроваджувати не збираються. Їх назвали для того, щоб показати, наскільки заниженим є діючий тариф.

Раніше ми також повідомляли, що українцям підняли тарифи до 175%: що змінилося за рік.