RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Домашні улюбленці в зоні ризику: вчені розповіли, кого людина може заразити коронавірусом

Вчені вивчили здатність COVID-19 заражати клітини дихальних шляхів різних тварин. З'ясувалося, що до коронавірусної інфекції схильні лише мавпи та представники сімейства котячих.

Результати дослідження опубліковано в журналі Emerging Infectious Diseases.

За час пандемії коронавірусу повідомлялося про його передачу від людини до собак і кішок, а також деяких мешканців зоопарків: горил, левів, тигрів, пум і леопарда. Через інфікування COVID-19 в Данії винищили всіх норок, яких розводили на фермах.

Водночас біологи не знають, які види тварин можуть заразитися від людини. Щоб отримати відповідь на це питання, вчені зі Швейцарії, Німеччини та Коста-Ріки провели експеримент з клітинами з дихальних шляхів макаки-резус, кішки, тхора, собаки, свині, кролика, кіз, великої рогатої худоби, лами, верблюди та двох видів летючих мишей.

Біоматеріал, що містить клітини 12 видів ссавців, було інфіковано коронавірусом в лабораторних умовах. Експеримент показав, що скільки-небудь ефективно COVID-19 здатний проникати лише до респіраторних клітин представників сімейства котячих і мавп. Водночас сумнівно, що в їх організмі вірус може досягти повноцінного розвитку.

Проте біологи назвали цих тварин найбільш уразливими для коронавірусної інфекції та закликали до контролю за ними.

Раніше ми писали, що вагітні можуть гірше переносити COVID-19 і мають більше ризиків для здоров'я, тому їх настійно закликають вакцинуватися.