RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Імпорт розчинників для бензину зріс в 2 рази, основні одержувачі: "БРСМ-Нафта" і "Пром Хім"

Імпорт розчинників для лакофарбової промисловості, які використовуються для розведення бензину, з початку 2021 року зріс в 2 рази. Основні одержувачі - група "БРСМ" і компанія "Пром Хім".

Про це пишуть Вести з посиланням на Консалтингову групу "А-95".

"Імпорт розчинників для лакофарбової промисловості (код УКТЗЕД 3814009090) в першому півріччі 2021 р виріс більш ніж в два рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - з 27,6 тис. т до 61,7 тис. т.", - повідомляється у статті.

Як відзначають в Консалтинговій групі "А-95", на нафтобазах та міні-НПЗ безакцизні розчинники "використовуються для отримання підакцизних високооктанових бензинів". Втрати держбюджету на залученні в бензин 62 тис. т розчинників в першому півріччі 2021 року склали понад 580 млн грн.

"Лідером в рейтингу одержувачів стала група "БРСМ". На неї припадає четверта частина всіх поставок, або 15,1 тис. т. На другому місці компанія "Пром Хім" з 12,7 тис. т розчинників (в числі клієнтів імпортера - "Альтернатив Енерджі Сорсес Компані" - оператор найбільшого в країні міні-НПЗ в селищі Мерефа Харківської області, постачає паливом мережу Моtto)", - пише enkorr.ua

Як повідомлялося раніше, вперше про схему поставок розчинників стало відомо в лютому 2021 року. Уряд планував внести відповідні зміни до Податкового кодексу, однак даний законопроект поки навіть не зареєстрований в парламенті. Експерти відзначають, додавання октанопідвищуючих розчинників в бензин завдає шкоди двигуну і навколишньому середовищу.