RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Маковий Спас: історія свята, традиції та прикмети

14 серпня (1 серпня за старим календарем) всі православні християни відзначають велике свято - Маковія, або ж Маковий Спас. Це свято отримало свою назву на честь семи мучеників Маккавеїв, пам'ять яких шанують саме під час першого Спасу. Також 14 серпня відзначається походження чесних древ Животворящого хреста, на якому був розп'ятий сам Син Божий.

Про історію цього великого свята, а також пов'язані з ним традиції, розповідає портал "Апостроф".

Назва Спас походить від слова Спаситель, яке безпосередньо відноситься до Сина Божого Ісуса Христа. Всього в році їх три - Медовий (Маковий, Маковея), Яблучний і Третій. Медовий Спас - перший в році, що відзначається в серпні.

У цей день православні християни здійснюють урочисті святкування Всемилостевому Спасу та Пресвятій Богородиці. Також під час Медового Спасу починається Успенський піст, який є найкоротшим з усіх, але при цьому найсуворішим.

Історія свята

Перший день Успенського посту знаменує собою винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, або ж Свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці.

Серед жителів Константинополя (Стамбул) ще з давніх часів існує легенда, що колись в цей день шматочок дерев'яного хреста зцілив людей, які страждають від страшної епідемії. Цю реліквію винесли з храму Святої Софії. Вважається, що це був фрагмент хреста, на якому розіп'яли самого Ісуса.

Згодом ним освятили всі водойми в Константинополі, після чого епідемія була повністю переможена.

Як би там не було, але в жарку серпневу погоду дійсно активізується безліч хвороб. Тому на медовий Спас прийнято святити не тільки мед, мак та інші традиційні продукти, а й воду. Вважається, що вода, освячена в цей день, отримує особливо цілющі властивості.

Традиції на Маковея

14 серпня прийнято дякувати пасічника за його працю. У цей день старання бджолярів шанують і поважають особливо сильно. Мед, освячений на Маковея, нібито принесе в будинок багато удачі, а також матеріальних і духовних благ. При цьому, якщо ви почастуєте їм іншого пасічника, то весь рік будете здорові і щасливі.

У зв'язку з цим на Медовий Спас прийнято готувати страви, до складу яких входить мед. Багато вірують, що при частуванні таким блюдом бажання, загадане в цей момент, обов'язково має збутися.

Більш того, наші предки вірили, що якщо наостанок зануритися в річку або озеро саме на Медівка, відступлять всі хвороби, а душа очиститься від гріхів. Купатися після свята вважалося поганою прикметою. Людину, яка не послухається цієї заборони, чекають хвороби і серйозні недуги.

Однак очищення від гріхів приходить не тільки під час купання. Зрозуміло, кожен православний віруючий повинен деякий час в цей день присвятити походу в храм і молитвам. Вважається, що в цей день відпускаються так звані "бабські" гріхи.

Свято це прийнято відзначати тихо і спокійно, так як починається строгий Успенський піст, який потрібно дотримуватися з усім смиренням. Не варто відзначати цей день з алкоголем.

До речі, наші пращури не шуміли в цей день ще й через те, що бджоли бояться гучних звуків. Якщо налякати трудівниць в їхнє свято, на наступний рік можна не чекати хорошого врожаю меду.

Народні прикмети 14 серпня

· Перелітні птахи перестають співати і залишають свої гнізда до настання холодних ночей;

· Відцвітають в садах троянди - до швидкого похолодання;

· Якщо на Медовий Спас похмуро і дощитиме, наступного літа бути жарким і родючим;

· Якщо на Медовий Спас стоїть спека, наступне літо, навпаки, буде холодним і неврожайним.

Раніше ми також публікували церковний календар на серпень: які свята відзначають і коли постять.