RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Прем'єра Нідерландів хотіли викрасти або вбити: під підозрою лідер партії

Поліція Нідерландів заарештувала лідера Гаазької партії єдності Арнуда ван Доорна за підозрою в причетності до змови з метою вбивства або викрадення прем'єр-міністра Марка Рютте.

Про це повідомляє Британська служба BBC.

На думку служби безпеки прем'єра, політик "проявив підозрілу поведінку", коли з'явився в тому ж районі міста, що й Рютте.

Однак адвокат ван Доорна Аніс Буманджал заявив, що для арешту не було причин, як і не було розумних підозр у його винності.

Місцеві ЗМІ заявили, що Рютте отримав додатковий захист через побоювання, що він може стати метою нападу або викрадення злочинним угрупованням. А газета De Telegraaf повідомила, що за 54-річчям Рютте стежили розвідники-"спотери", пов'язані з бандою наркоторговців, відомою як Mocro Mafia.

Самі ж голландські органи безпеки і прем'єр відмовилися від коментарів.

Прокурори в Гаазі підтвердили арешт ван Доорна і заявили, що розслідування досі триває. А прес-секретар прокуратури заявив, що є підозра, що політик намагався зібрати інформацію для "підготовки замаху на вбивство". Однак жодних додаткових подробиць представлено не було.

Адвокат ван Доорн розповів, що до арешту лідер партії єдності перебував у Гаазі близько години - пив каву в кафе і зробив кілька запитів у фітнес-центрі, перш ніж пройти повз BMW, який, як вважається, возить Рютте.

На думку захисника, арешт був надмірною реакцією на недавні побоювання, пов'язані з безпекою прем'єра.

"Це було дуже драматично, - поскаржився Буманжал. - Вони затримали його на 30 годин".

Повідомлення про загрозу Рютте послідувало за вбивством відомого голландського журналіста Пітера Р. де Фріса, який був відомий розслідуванням злочинного світу в Нідерландах.

Нагадаємо, тижнем раніше під Києвом стався замах на друга і першого помічника президента України - Сергія Шефіра.