RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

День пам'яті Нестора Літописця: що відомо про легендарного ченця

У вівторок, 9 листопада, відзначають церковне свято – день пам'яті Нестора Літописця, на честь якого також заснували День української писемності та мови.

"Апостроф" зібрав усе, що відомо про життя легендарного ченця.

Про життя Нестора Літописця збереглося мало відомостей. Народився він близько 1056 року, а перша згадка про нього датується 1661 роком. Згідно з легендою, у 17 років він прийшов до обителі святого старця Феодосія Печерського, де прийняв чернечий сан.

Для свого часу він був дуже освіченою людиною, він не тільки був грамотним, а й добре володів грецькою мовою, розбирався в історії. За його любов до книг, Нестору дали послух літописця.

З благословення ігумена Стефана Нестор почав писати історію Русі. Ґрунтуючись на оповіданнях монастирської братії, Нестор склав два «Житія»: одне – Феодосія Печерського – засновника обителі, друге – святих Бориса та Гліба – двох братів-мучеників.

Головним твором, написаним Нестором, стала "Повість минулих літ". Для написання чернець використав безліч джерел, завдяки чому історію Русі вдалося описати як частину всесвітньої історії. Літопис і досі залишається для істориків одним із головних джерел інформації про історію Київської Русі.

Перед смертю він заповідав ченцям продовжити роботу над літописом. Його текст кілька разів переписували та доповнювали. Оригінал, написаний Нестором, донині не дожив, але зберігся як списки у складі Лаврентіївського літопису, створеного в 1377 р., і Іпатіївського літопису середини XV століття.

Сучасні вчені вважають, що Нестор-літописець прожив близько 65 років. Він під ім'ям Нестор Літописець Печерський входить до списку святих Римо-Католицької церкви.

Раніше ми публікували привітання з Днем української писемності та мови.