RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Зима в Україні не буде схожою на попередні: синоптик розповіла, чого очікувати від погоди

У поточну зиму очікуються періоди морозної погоди, проте вони будуть, ймовірно, короткочасними.

Про це в інтерв'ю "Фактам" розповіла метеоролог Віра Балабух.

За словами експерта, холодне повітря зайде в Україну з арктичних широт, і цієї зими слід очікувати на періоди морозної погоди.

Проте, як попереджає Віра Балабух, зниження температури буде короткочасним через дію циклону.

"У холодний період року в стратосфері над Арктикою утворюється дуже потужний циклон, що нерідко розповсюджується на весь полярний регіон. З цим циклоном пов'язана струменева течія, повітря в якій рухається навколо полюса, досягаючи швидкості 200-300 кілометрів на годину і більше!", - продовжила метеоролог і пояснила, що така повітряна течія є своєрідним бар'єром, який не дозволяє арктичному повітрі переміщуватися на південь і, зокрема, в Україну.

Попередні зими, в тому числі в Україні, були аномально теплими через швидкість повітря в струменевій течії навколо Арктики, яка сягала 400-600 км/год. Віра Балабух зазначила, що через такі умови холодне повітря з арктичних широт не могло прорватися до південних країн.

Метеоролог також додала, що стабільність струменевої течії протягом усієї зими зустрічається рідко, тому Україна може готуватися до морозних періодів.

"Зазвичай час від часу її конфігурація (струменевої течії - ред.) змінюється, і холодне арктичне повітря спрямовується в помірні широти і приносить нам морозну погоду. Швидше за все, такі явища будуть і нинішньої зими", - підсумувала Віра Балабух у спілкуванні з журналістами .

Раніше ми публікували прогноз погоди на зиму по місяцях.