RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Як розраховують пенсійний стаж, зароблений у Криму: у ПФУ дали відповідь

У Пенсійному фонді України роз'яснили порядок розрахунку стажу при виході на пенсію в умовах, якщо людина працювала на території окупованого Росією Криму.

Про це повідомляє сайт "Вінниччина.Інфо".

Обчислення страхового стажу до 01.01.2004 року здійснюється на підставі записів трудової книжки, а з 01.01.2004 року – на підставі індивідуальних відомостей про застраховану особу у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, за наявності сплати страхових внесків язи.

Варто нагадати, що згідно з п.2 ст.1 Закону України від 15.04.2014 року №1207-VII "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (далі Закон – 1207) датою початку тимчасової окупації Автономної Республіки Крим Російською Федерацією є 20 лютого 2014 року.

Щодо обліку документів про стаж та заробітну плату, виданих органами, їх посадовими особами або посадовими особами, створеними, обраними або призначеними на тимчасово окупованій території Криму всупереч чинному законодавству України, то такі документи згідно з п.2 ст.9 Закону є недійсними і не можуть бути враховані під час обчислення страхового стажу.

Іншими словами будь-які документи, видані в Криму після 20 лютого 2014 року та завірені печатками із символікою Російської Федерації, вважаються недійсними на території України та не можуть бути враховані.

Раніше "Апостроф" повідомляв, чи може період навчання в державних вишах бути включеним до пенсійного стажу.