RU  UA

Міфічні дівчата та хлопці у казкових костюмах: як в Україні відзначають Щедрий вечір

Маланка, свято Василя або Щедрий вечір сьогодні відзначають в Україні. Частково традиції святкування прийшли до нас ще із часів язичництва. У цей день накривають багатий стіл, співають щедрівки, а вранці 14 січня хлоп'ята ходять посівати.

Подробиці святкування Щедрого (багатого) вечора - у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Щедрий вечір, свято Маланки та Старий Новий рік - усе це припадає на середину зимового святкового періоду. Замикає його Водохреще. Усі ці свята наповнені традиціями, співами та смачною їжею.

За християнським календарем 13 січня – це не тільки Щедрий вечір, але і день преподобної Меланії. У народі ці два свята по суті об'єдналися в одне, тож цей день часто і називають і Меланкою і Щедрим вечором.

Від самого ранку у родинах починають готувати щедру кутю. Вона вже більш насичена на відміну від пісної куті, яку подають на Святвечір.

Крім багатого столу, ввечері 13 січня починають співати щедрівки. Проте не все так просто. За традицією дівчата мають вбиратися в образи міфічних істот – Меланку, Василя та їхніх дружок. Та й співати дівчата можуть лише під вікнами. Щедрувати у хаті дозволено лише хлопцям. У них ця традиція називається "водити Меланку або козу". У головну героїню вбирається хлопець. Серед персонажів можна зустріти: журавля, циганку, чорта з ріжками та ведмедя.

Співають цього вечора і відомі всім щедрівки. Чи не з усіх домівок звучить український “Щедрик”. Цю щедрівку на музику Миколи Леонтовича співає увесь світ, адже 100 років тому твір імігрував до США і отримав назву Carol Of the Bells. Нині його можна почути ледь не в кожному американському різдвяному кіно.

З українським щедриком неодноразово встановлювали рекорди. Та співали різними мовами світу. До прикладу, цього року під різдвяний хіт у рок-стилі різні моделі електрокару Tesla влаштували світлове шоу.