RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

Васильєв день: як відзначають і що не можна робити

14 січня православні християни відзначають день святого Василія Великого. Напередодні Васильєва дня заведено святкувати Васильєв (Щедрий) вечір, влаштовуючи гуляння зі щедрівками.

“Апостроф” розповідає про традиції та заборони Дня святого Василя.

Що можна робити у День Василя

У різдвяних та новорічних традиціях українців тісно переплелися православні та попередні язичницькі обряди. Так, напередодні Васильєва дня заведено відзначати Маланку.

Одна з традицій цього вечора – “водити козу”, хлопця у верхньому одязі, одягненому хутром нагору. Ще давні слов'яни вважали, що таким чином можна захиститись від злих духів. Переодягнена молодь із піснями ходила по хатах, вітаючи знайомих.

14 січня віруючі йдуть до храмів, де читається літургія, написана Василем Великим.

Вранці цього дня чоловіки починали посівати – розсипати зерно в будинках тих, кому хотіли побажати гарного врожаю та благополуччя у новому році. Ця традиція збереглася з того часу, коли у цей день зустрічали Новий рік.

Оскільки це хоч і старий, але все ж таки Новий рік, однією з традицій залишається збиратися за столом всією сім'єю і загадувати бажання.

Що не можна робити у Василів день

Цього дня забороняється жінкам брати участь в обряді посіву, а також пускати 14 січня жінку першою до дому, інакше рік буде невдалим.

Не до добра рахувати дрібні гроші, брати чи давати в борг. Відомо, що всі фінансові питання необхідно закрити до Нового року, а на свята дозволяється давати колядникам дрібні гроші, не рахуючи їх.

Раніше “Апостроф” публікував вітання зі Щедрим вечором для рідних та близьких.