RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Добре живеш – поділися з державою: для українців помітно підвищили один із податків

У 2022 році збільшився транспортний податок, регламентований "ресурсним" законом №5600. Під дію "податку на розкіш" тепер підпадають не тільки елітні автомобілі, а й нові авто середнього класу.

"Апостроф" пояснює, як саме збільшився податок.

Міністерство економіки щороку оприлюднює список авто, з яких потрібно платити податок.

У 2022 році враховують два основні критерії: вік авто (він не повинен перевищувати п'ять років; вартість машини - не повинна перевищувати 200 мінімальних заробітних плат - це 1,3 мільйона гривень (раніше було 375 мінімалок).

Податок у 25 тисяч гривень потрібно платити щорічно і тільки один раз.

Як кажуть експерти, стару норму розробили до низки підвищення мінімальної зарплатні і вона призводила до того, що кількість платників скоротилася. Тож уряд розробив проєкт зміни критеріїв, на тлі яких платити податок необхідно буде не тільки за елітні машини, а й за нові середнього класу.

На сплату податку відведено 60 днів, якщо це не зробити вчасно, то сума зросте. Через 90 днів – ще 10% до штрафу; після 90 діб – 20%. До всього авто неплатників податку чи інше майно можуть арештувати (як податкову заставу). Користуватися ним можна і в заставі, а продати чи подарувати - ні. Також фіскали мають право конфіскувати машину, продати, з отриманої суми забрати заборгований податок, а різницю повернути власникові.

Як раніше повідомлялося, українських водіїв каратимуть за їзду на автотранспортних засобах із пошматованими шинами, також штрафи загрожують тим, хто встановив на своє авто газобалонне обладнання, але не вніс цю інформацію до техпаспорту.