RU  UA

Злом був примітивним: експерт розкрив подробиці хакерської атаки на Україну

Хакерська атака, здійснена 14 січня, на близько 70 сайтів українських державних структур була масштабною за кількістю, однак примітивною за способом злому. Кіберфахівці стверджують, що злом відбувся через банальну відсутність оновлень сайтів та систем.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів фахівець з кібербезпеки Віталій Якушев.

За його словами, кібератаку, яка призвела до блокування роботи великої низки важливих для держави вебсайтів, загалом можна назвати примітивною.

"Те, що цей злом був примітивним, нам підказує, що наші працівники держсектора не дуже люблять кібербезпеку. Тому вони не оновлювали сайти, не оновлювали системи, що управляють цими сайтами – тому їх зламали", - зазначив фахівець.

Він переконаний, що навіть якщо відкинути те, що це вигідно Росії, з таким завданням могли впоратися і школярі, адже такий метод злому доволі легкий. Поради, як це зробити, можна знайти на спеціалізованих для айтішників порталах у загальному доступі. Відтак, судячи з наявної інформації, систему управління сайтами не оновлювали, каже кіберфахівець.

"Є такий популярний для айтішників сайт — Hubr, на якому ще у вересні минулого року було викладено статтю "Як зламати систему управління сайту, яку використовують наші державні установи... Це публічно відома інформація. Зі скріншотами на цьому сайті була викладена інструкція, як використовувати вразливості, які виявила компанія з кібербезпеки - як їх використовувати, як зламати сайт. Повторити це могла будь-яка людина, яка хоч трохи знається на IT, навіть не в кібербезпеці", - резюмував спеціаліст.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Це могли зробити навіть школярі – експерт про атаку на державні сайти України