RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Освячення води на Хрещення: як її зберігати та скільки часу

18-19 січня християни відзначають важливе релігійне свято - Хрещення Господнє. Увечері багато віруючих (і не тільки) вирушають до найближчого джерела, а в сучасних реаліях джерело може замінити кран. Далі люди йдуть до церкви, щоб за стародавньою традицією освятити рідину.

Про способи освячення води та терміни її зберігання повідомляє "Апостроф".

На думку багатьох учених, після освячення у церкві молекулярний склад води справді змінюється. Це дає підставу повірити в її лікувальні властивості, та зробити певні запаси у себе вдома.

При цьому слід пам'ятати, що існує два види водосвяття – Мале та Велике. Обряд малого водосвяття в церквах може відбуватися будь-коли - отже, не потрібно чекати Хрещення, щоб сходити до церкви і набрати святої води.

Що ж до Великого водосвяття, то воно проводиться двічі на рік:

  • увечері напередодні Водохреща;
  • безпосередньо у День Водохреща.

Вірянам бажано набирати святу воду після участі у церковному богослужінні чи домашньої молитви. Для цього попередньо варто заготовити тару – тут підійдуть скляні, пластикові чи металеві ємності. Однак для початку їх варто добре промити, а в ідеалі – прокип'ятити, якщо тара це дозволяє.

У жодному разі не варто використовувати тару від спиртних напоїв, тим більше з етикеткою - це виглядатиме по-блюзнірськи. Тару найкраще зберігати у закритому від світла місці.

Не можна ставити тару чудодійною рідиною на підлогу і виливати її в стоки. Також не варто тримати запаси в холодильнику.

Термін зберігання святої води – необмежений: вона довго не зіпсується завдяки унікальному складу. Але найкраще використовувати свій запас впродовж року, до наступного Хрещення.

Раніше "Апостроф" повідомляв про суть і основні заборони під час святкування Обрізання Господнього.