RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Суд над Порошенком перенесли: онлайн трансляція та всі подробиці

17 січня п'ятий президент України (2014-2019) Петро Порошенко має повернутися з-за кордону в Україну. Політика можуть затримати у рамках справи про державну зраду. Оголошення рішення суду перенесли на 19 січня.

"Апостроф" веде пряму трансляцію, а також зібрав деталі того, що відомо про цю справу.

ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ ДОСТУПНА НА РОСІЙСЬКОМОВНІЙ ВЕРСІЇ САЙТУ

Літак приземлився в аеропорту ім. Сікорського у понеділок о 9-ій ранку.

Суть підозри

Підозру Петру Порошенку було оголошено у державній зраді та фінансуванні тероризму у справі про контрабанду вугілля з ОРДЛО. Це було зроблено 20 грудня 2021 року.

За версією слідства, користуючись президентськими повноваженнями, він давав доручення щодо зриву постачання в Україну вугілля з Південно-Африканської Республіки. Потім нібито на вимогу представників Росії організував підписання договорів на постачання вугілля з окупованих територій на Сході України.

Завдяки цьому у 2014-2015 роках бойовики "ЛДНР" були профінансовані на понад 200 мільйонів гривень.

Справу відкрито за частиною 1 та частиною 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), частиною 1 ст. 11 (державна зрада) та частиною 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) Кримінального кодексу. У разі доведення вини - загрожує ув'язнення до 15 років.

У справі також проходять підозрюваними нардеп від "Опозиційної платформи — За життя" Віктор Медведчук, ексміністр енергетики Володимир Демчишин, а також підприємець Сергій Кузяра.

Варто зауважити, що підозру Петрові Порошенкові особисто вручити не вдалося, адже перед цим він виїхав за кордон. Згодом політик заявив про намір повернутися в Україну у Київ 17 січня та зустрітися з генеральним прокурором.

Арешт майна

6 січня 2022 року Печерським судом було заарештоване все майно Петра Порошенка у справі про державну зраду. Йдеться про майно, згідно з інформацією з реєстрів: зокрема, об'єкти нерухомості, корпоративні права.

Адвокат Порошенка назвав судове рішення незаконним. За його словами, Печерський суд не мав права розглядати клопотання слідчих Державного бюро розслідувань, оскільки перебуває поза територіальною юрисдикцією.

Відомо, що Порошенка можуть заарештувати із заставою в 1 мільярд гривень.

Захист Порошенка заявляв, що наприкінці грудня Печерський районний суд ухвалив рішення про затримання експрезидента з метою доставити його на судове засідання, яке заплановане на 11:00 17 січня, де розглядатиметься питання обрання запобіжного заходу.

Сама сторона захисту Порошенка вимагала призначити засідання суду на 17 січня, коли політик мав прибути з-за кордону. Адвокати заявили, що Порошенко готовий прибути до суду добровільно.

Як писав раніше "Апостроф", у ДБР вважають, що Порошенко ухилявся від слідства, тож отримали ордер на його примусову явку до суду для обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.