RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Що можна і категорично заборонено робити на Водохреще

19 січня православні по всьому світу відзначають хрещення Господнє – одне з 12 головних християнських свят. Подія присвячена хрещенню Ісуса Христа у річці Йордан.

Ця дата огорнута безліччю таємниць, традицій та заборон. Що можна робити цього дня, а які дії категорично заборонені, розповідає “Апостроф”.

Що можна робити на Водохреще

  1. Перше і найважливіше – це зв'язок із водою. За символічною традицією, у Свято Хрещення люди набирають воду - у цей день вона вважається наділеною чудодійними властивостями. Воду можна набирати звідусіль: у церкві, з річки, колодязя чи навіть з-під крана. Також, здавна по-справжньому лікувальною вважається тала вода, тому можна набрати сніг та дозволити йому вдома розтанути. Православні вірять, що хрещенська вода не псується протягом року, проте священнослужителі попереджають, що пити можна лише воду, взяту з чистих джерел. Водохрещенську воду дають хворим, вмиваються для здоров'я та очищення, окроплюють будинок. Як правило, таку воду зберігають за іконами або поруч з ними. Якщо протягом року така вода все ж таки зіпсувалася, її не потрібно виливати - краще нею полити квіти або вилити в річку.
  2. Ще одна популярна традиція на Хрещення Господнє — занурювання в ополонку, яку також називають Йорданню. Водойму, де відбувається це дійство, освячує священнослужитель. У льоду робиться ополонка, яка може бути різних форм, від прямокутної і до форми православного хреста. Занурюватися в ополонку слід тільки з метою показати свою прихильність до Господа, очиститися духовно, а потім уже фізично. А не для того, щоби продемонструвати друзям свою сміливість.
  3. День Богоявлення треба присвятити більше духовним справам, аніж фізичним. Працювати не забороняється, особливо, якщо це необхідно або перенести роботу не можна. Однак краще відмовитися від тих справ, які можуть почекати, наприклад, роботи по дому, і присвятити час, що звільнився, походу в церкву або приготуванню святкових страв, рідним і близьким.
  4. Водохреща вважається чарівним часом, коли відкриваються небеса. І якщо помолитися за щось Господу, то прохання може виконатися.

На Хрещення не можна:

  • бажати іншій людині зла, розводити плітки, засуджувати — вважається, що все повернеться тому, хто бажає;
  • давати в борг - можна віддати удачу та достаток;
  • стригти волосся і нігті - можна долю свою зрізати, зіпсувати;
  • шити, в'язати та займатися іншими рукоділлями - можна долю зав'язати вузлом;
  • виносити сміття і взагалі будь-що з дому — можна винести удачу;
  • набирати воду у великих обсягах. Це можна робити, якщо ви набираєте воду не лише для себе, а й для своїх родичів та друзів. Інакше це вже жадібність, бажання наживи, що в християнстві не заохочується;
  • прибирати - до численних бід і проблем;
  • плакати, лити сльози — до нещастя;
  • згадувати нечисту силу і чортихатися - можна запросити нечисть до свого дому.

Раніше ми писали, які 7 страв готують на Водохреще і що буде на столі зайвим.