RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Альянс занадто розрісся: Foreign Affairs закликало НАТО закрити двері для нових членів

Військово-політичний союз НАТО, що складається з 30 держав Північної Америки і Європи не підходить для сучасного світу та не може виконувати свої початкові функції, через що Майкл Кіммедж закликає припинити політику відкритих дверей.

Про це професор історії Католицького університету Америки написав у виданні Foreign affairs.

"Це не тому, що президент Росії Володимир Путін каже, що це так, або тому, що Путін намагається використати загрозу більш широкої війни в Україні, щоб нав’язати цій країні нейтралітет і зупинити розширення альянсу. Швидше, це тому, що НАТО страждає від серйозного недоліку: поширюючись глибоко в котел східноєвропейської геополітики, він занадто великий, надто погано визначений і надто провокаційний для власного блага", - заявляє Кіммедж.

Він стверджує, що велика кількість країн-учасниць альянсу та розмитість його місії зараз можу стати причиною втягнення НАТО у велику війну в Європі. На його думку, варто публічно відмовитись від нових членів, аби спростити свою стратегічну мету та покращити обороноздатність.

"Оскільки альянс уже занадто розширений в одному з найнебезпечніших районів світу, приєднання України було б стратегічним божевіллям. Театр абсурду прихильності Заходу до політики відкритих дверей само по собі є образливо для України (і для Грузії) і з часом породить злість на Вашингтон", - продовжує свою лінію Майкл.

За його словами, прагнення України до вступу в НАТО втягнуло Альянс у "найвибуховіший етнонаціоналістичний конфлікт у регіоні". А також він вважає, що втягнення Польщі чи Литви у війну між Росією та Україною може загрожувати існуванню НАТО.

"Сполучені Штати та їхні європейські союзники та партнери повинні водночас запропонувати нову інституцію для обговорення з Росією, яка б зосередилася на врегулюванні криз, усуненні конфліктів та стратегічному діалозі. НАТО не має в цьому брати участі", - пропонує такий варіант розвитку подій на майбутнє професор історії.

Раніше "Апостроф" писав про старт воєнних навчань за стандартами НАТО в Україні.