RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Достроковий вихід на пенсію: названо категорію та умови

Українське законодавство передбачає достроковий вихід на пенсію, але на це мають право не всі.

Про те, які категорії пенсіонерів, у якому віці та за яких умов мають право на достроковий вихід на пенсію, розповіли на офіційному порталі ГУ ПФУ України.

Так, згідно з українським законодавством, достроково вийти на пенсію можуть чоловіки віком 55 років та жінки віком 50 років за наявності у них страхового стажу не менше 25 років у чоловіків та 20 років у жінок відповідно.

Крім цього, на достроковий вихід на пенсію можуть розраховувати:

особи начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейські, які брали участь у бойових діях у контртерористичній операції, а також ті, яким встановлена інвалідність внаслідок поранення, контузії, каліцтва.

Для того, щоб вийти достроково на пенсію, громадянин повинен звернутися до будь-якого територіального органу ПФУ через структурний підрозділ та надати посвідчення про встановлення відповідного статусу та документи, що підтверджують участь у бойових діях, а також документи про вік та стаж.

Порядок обчислення пенсії залежить отриманого заробітку та страхового стажу кожної особи.

Також до пенсії встановлюються усі передбачені законом підвищення та доплати.

З 1 липня 2021 року відповідно до рішення Уряду мінімальна пенсійна виплата, зокрема для учасників бойових дій, становить 3893,40 грн.

Раніше ми також повідомляли про те, кому належить 2,5% доплат за кожні півроку.