RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Пішов із життя Леонід Кравчук: факти біографії першого президента

У вівторок, 10 травня, помер перший президент незалежної України Леонід Кравчук - йому було 88 років.

"Апостроф" зібрав деякі факти з біографії цієї людини, ім'я якої увійшло в історію нашої країни.

Леонід Кравчук народився 10 січня 1933 року у селі Великий Житин Рівненської області: тоді ця територія входила до складу міжвоєнної Польщі. Його батько служив спочатку у польській, а потім – у радянській армії, загинув у 1944 році, під час Другої світової війни.

1953 року Кравчук закінчив технікум у Рівному за спеціальністю "Бухгалтерський облік", а потім навчався на економічному факультеті Київського університету. Там же познайомився зі своєю дружиною, уродженкою Сумської області Антоніною Мішурою, з якою одружився 1957 року.

З 1958 по 1990 роки Кравчук пройшов шлях від викладача політекономії Чернівецького фінансового технікуму до секретаря ЦК Компартії України з ідеології. У березні 1990 року був обраний народним депутатом Української РСР, а згодом очолив Верховну Раду УРСР.

У серпні 1991 року, після путчу в Москві, український парламент під керівництвом Кравчука прийняв Акт незалежності України - це сталося 24 серпня. А у грудні того ж року Кравчук разом із тодішнім прем'єр-міністром України Вітольдом Фокіним підписав у Біловезькій пущі угоди про припинення існування Радянського Союзу.

Разом із ними у церемонії взяли участь голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич, прем'єр-міністр цієї країни В'ячеслав Кебіч, а також президент Росії Борис Єльцин та держсекретар Росії Геннадій Бурбуліс.

За Кравчука Україну визнали незалежною державою більшість країн світу, а керівництво УНР у вигнанні передало йому символи влади, тим самим визнавши нову державу правонаступницею Української Народної Республіки.

1994 року Кравчук поступився своєю посадою Леонідові Кучмі, але не залишав політичної арени. Він був нардепом низки скликань, а у 2020-2022 роках очолював контактну групу щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Як повідомляв "Апостроф", 4 травня помер колишній голова незалежної Білорусі Станіслав Шушкевич.