RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Валютний ринок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Курс долара в Україні взяв нову висоту: що буде далі

Курс долара в Україні зараз на 15% вищиий за офіційний, який на початку повномасштабної війни встановив Нацбанк. У зв'язку з цим українці мають підготуватися до можливої девальвації гривні після війни.

Про це повідомили у Forbes.

Українські імпортери вже переглянули бізнес-плани, враховуючи ймовірну девальвацію курсу гривні щодо "твердих" валют у майбутньому.

"Більшість постачальників підняли закупівельні ціни від 10 до 15%", - сказав генеральний директор COMFY Ігор Хижняк.

Однак причиною підняття цін є не тільки валютний курс, а й зростання витрат на на логістику та ризики, що не покриваються страховими компаніями.

Відхилення курсу на неофіційному ринку на 10-15% від офіційного підтвердив і начальник відділу аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин. На його думку, відміна валютних обмежень призведе до наближення офіційного курсу до ринкового.

Нацбанк заявив, що триматиме фіксований курс до кінця війни. Водночас голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук не впевнений, що курс залишиться фіксованим до закінчення воєнних дій, оскільки витрати з резервів на $2,2 млрд у квітні задля підтримки курсу – це, на його думку, забагато. Окрім цього, відповідно до його прогнозів, обсяги інтервенцій можуть зрости в наступні місяці через швидке відновлення імпорту.

Раніше "Апостроф" повідомляв про прогноз курсу долара до гривні на тиждень.