RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Нагадує витіснення ворога з-під Києва: карта війни в Україні після успішного контрнаступу у Харківській області

У напрямку на північ від Харкова ЗСУ пішли в контрнаступ і продовжують успішно відтісняти ворога до українсько-російського кордону. Це змушує ворога відводити свої сили із регіону.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики дійшли висновку, що контрнаступ під Харковом починає нагадувати успішне витіснення окупантів з-під Києва та північних районів країни. Атаки ЗСУ призвели до відведення російських військ у бік Рубіжного та Сєверодонецька. Однак, на думку експертів, є небезпека, що окупанти спробують повернути втрачені позиції найближчим часом.

Аналітики не виключають, що Росія може відмовитися від плану оточення українських військ на лінії Ізюм-Слов'янськ-Дебальцеве, обравши натомість дрібніше оточення Сєвєродонецька та Лисичанська.

"Станом на 12 травня російські війська, ймовірно, контролюють майже все Рубіжне і, ймовірно, захопили місто Воєводівка на північ від Сєвєродонецька. Швидше за все, найближчими днями вони почнуть наземний наступ у районі Сєвєродонецька. Відносний успіх російських операцій у цьому районі у поєднанні з їх невдачею у просуванні з Ізюму та помітне зниження темпу цієї спроби наступу дозволяють припустити, що вони можуть відмовитись від Ізюмського напрямку", – йдеться у висновках експертів.

В ISW не дають прогнозів щодо здатності росіян оточити та захопити Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Спроби наступу супротивника були придушені на початковій стадії і тому експерти скептично оцінюють потенційний успіх РФ.

Як повідомляв "Апостроф", у щоденному звіті британської розвідки сказано, що ЗСУ продовжують наступ на півночі Харківської області, відбиваючи кілька міст і сіл у напрямку російського кордону.