RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Вів вогонь і за мирним населенням у Сирії: обстрілами Харкова керував "відомий" російський генерал, фото

Наказ скидати на мирних жителів України касетні бомби віддавав генерал-полковник Олександр Журавльов, для якого подібні звірства не в новинку. Раніше саме він керував однією з найжорстокіших російських операцій у сирійській війні.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів CNN.

Журналісти розслідували обстріл Харкова 27-28 лютого та підтвердили, що 11 місць було вражено касетними боєприпасами. Наприкінці березня в ООН заявили, що з початку вторгнення в Україну було скинуто щонайменше два десятки касетних боєприпасів.

За допомогою аналізу супутникових знімків у співпраці з Центром інформаційної стійкості (CIR) і наземних розслідувань розслідувачі встановили бригаду загарбників, що били по місту, та їх командира. Всі вони належали до 79-ї російської реактивної артилерійської бригади, що базується у Білгородській області. Цей підрозділ підпорядковується безпосередньо керівництву Західного військового округу (ЗВО) ЗС РФ, одного з п'яти військових округів путінської армії у західній частині країни-агресора. І керує ним генерал-полковник Олександр Журавльов.

Декілька військових експертів повідомили, що це єдиний офіцер, який має повноваження віддавати наказ про ракетну атаку Смерчами у своєму районі. Адже, оскільки це дорога зброя, вона потребує схвалення старшого.

57-річний Журавльов отримав звання радянського офіцера у 1980-х роках, коли служив у колишній Чехословаччині у складі групи військ Росії. Після розпаду СРСР повернувся до, спочатку служив у танкових частинах. Тричі прямував до Сирії, він вперше став командувачем російських військ у країні під час свого другого перебування у липні 2016 року. Керівництво Журавльова каталізувало штурм східного Алеппо. Після того, як він взяв кермо влади, російські військові швидко посилили свої атаки на місто, яке утримували повстанці, і завершили облогу, що призвело до великої кількості загиблих і запуску тактики, що визначила втручання РФ у Сирії: блокувати, морити голодом, бомбити і змусити підкоритися.

Кремль та Міноборони РФ не відповіли на запит журналістів про коментарі.

Нагадаємо, раніше в МВС України повідомили про те, що на Донеччині ворог застосував заборонену реактивну зброю проти мирних жителів – вибухонебезпечні елементи впали прямо посеред вулиць житлового сектора. Ворог застосував "Торнадо-С" та заборонені касетні бомби.