RU  UA

Крадене зерно: економіст пояснив, куди Росія спробує відправити українські запаси

Крадене росіянами українське зерно можуть придбати навіть попри заклики МЗС України не йти на подібні угоди. Заплатити росії за зерно можуть Лівія чи Сирія.

Про це заявив економіст і політолог Юрій Гаврилечко в ефірі Апостроф TV.

"Може купити Лівія, може купити Сирія. Для них ці наші заяви некритичні. Давайте згадаємо, що центрального уряду як такого в Лівії фактично немає. Він контролює частину території, частина території контролюється родо-племенною старшиною, частина – взагалі незрозуміло ким. Сирія зазвичай орієнтується на росію. Відповідно, можна просто відкидати всі звинувачення, тому що це найближчі територіально можливі покупці", - зазначив експерт.

Для вирішення цієї проблеми Україна має домовлятися із Туреччиною.

"Нам все ж таки варто, як на мене, домовлятися з Туреччиною про закриття проливів та непропуск будь-яких російських суден у Чорне море та з Чорного моря. Це, як на мене, буде не простіше, але гарантованіше щодо того, що так зване "російське зерно" не потрапить до нових покупців", - пояснив Гаврилечко.

За словами економіста, ті обсяги зерна, що опинилися заблокованими в українських портах, можуть бути втрачені, якщо їх не вивезуть.

"Ще до війни потужності України в зберіганні зерна були десь вдвічі меншими, ніж обсяги зерна, які ми збирали щорічно. Тобто менше ніж 50 млн тонн мали наші зерносховища загальною потужністю. Ця проблема, на жаль, з настанням війни стала ще більшою. Тому може так статися, що заблокована в портах частина зерна, якщо вона звідти не буде вивезена, втратиться абсолютно для всіх", - резюмував експерт.