RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

У Єгипті відновили чудові "картини" у стародавньому храмі бога Хнуму: фото

Спільна німецько-єгипетська археологічна експедиція під час реставрації виявила у храмі Есна в Єгипті первісні візерунки, приховані під новим розписом.

Про це повідомляє Heritage Daily

Храм Есни, де виявили стародавні орнаменти, присвячено давньоєгипетському богу Хнуму та його дружинам Менхіт та Небту, їхньому синові Хеке та богині Нейт.

Наголошується, що Хнум був одним із найраніших відомих єгипетських божеств, спочатку богом витоку Нілу та творцем тіл людських дітей, які він робив на гончарному колі.

Пізніше його називали творцем інших божеств, а також Божественним Гончаром та Владикою, який створив речі із самого себе.

Будівництво храму Есна датується птолемеївськими часами, натомість більшість частин, що збереглися, належать до римського періоду.

Під час реставрації виявили оригінальні кольори та візерунки під середньою стелею над входом до храму. На картині зображено 46 стерв'ятників у ряд, 20 з них мають голову стерв'ятника, що символізує Верхній Єгипет, а решта — голову кобри, що представляє Нижній Єгипет.

Раніше в італійської Вероні археологи виявили частину давньоримської мозаїчної підлоги з вілли короля остготів Теодоріха Великого. Імовірно, її було створено у V столітті н. е.