RU  UA

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Із деяких українців "вибиватимуть" борги за комуналку до закінчення війни: кого торкнеться

В Україні назріває комунальний колапс, якщо громадяни не почнуть виплачувати борги за отримані послуги. За майже три місяці війни сумарна заборгованість українців за комуналку сягнула 100 мільярдів гривень.

Про це повідомляє Оbozrevatel, посилаючись на думки експертів.

Експерти переконані, що потрібно вже зараз вирішувати дане питання, адже через війну багато споживачів перестали платити за комунальні послуги. Зокрема, спеціаліст у сфері ЖКГ Олег Попенко зазначає ситуація щодо боргів вже критична.

"Борги вже становлять понад 100 млрд. грн. Я важко розумію, як підприємства працюватимуть. Навіть якщо будуть компенсації із бюджету, є питання, де брати ці гроші з бюджету? У цій ситуації треба шукати вихід. Субсидії: знову ж таки, немає грошей на субсидії", - каже він.

За його словами, хоч зараз всі штрафні санкції за несвоєчасну оплату комуналки зупинені - борги ніхто не спише, їх всеодно доведеться виплачувати. При цьому держава будь-якої миті може поновити штрафи.

Експерт вважає, що є два сценарії розвитку ситуації з боргами:

1) Війна закінчиться вже найближчими тижнями, у людей з'явиться робота і вони стануть платоспроможними, борги можна буде реструктуризувати та виплачувати поступово.

2) Війна триватиме роки, громадяни зубожіють до краю (за прогнозами ООН, 9 із 10 українців можуть опинитися за межею бідності), через колосальні борги комунальні підприємства почнуть розвалюватись - у підсумку громадяни залишаться взимку без тепла, води та електрики.

Щоб уникнути гіршого сценарію, уряд повинен диференціювати українців у регіонах проживання. Згідно з ним, жителям західного регіону, де спокійна ситуація, потрібно повернути штрафи за прострочені платежі, тоді як жителям сходу та центру залишити послаблення. У такому разі гроші, які платитиме захід, врятують комунальне господарство країни від остаточного розвалу, вважає експерт.

"Не можна зараз зрівнювати споживача у Миколаєві чи Харкові та, наприклад, у Чернівцях. Це різні ситуації", - наголошує він.

Як повідомлялося, під час воєнного стану в Україні заборонено виконувати рішення судів щодо примусового стягнення з громадян заборгованості за житлово-комунальні послуги.