RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Віспа мавп вже в Європі: хто в зоні ризику та які симптоми

У Європі фіксують спалахи віспи мавп, яка має безпосередній зв'язок із викоріненою ще в 1970-х роках віспою. Ця хвороба знайшла новий шлях передачі вірусу - у групі ризику молоді чоловіки.

Про це повідомляють у Focus.ua.

Станом на 19 травня Іспанія та Португалія зафіксували понад 40 випадків підозр на рідкісне захворювання - віспу мавп. Спалахи зосереджені в столицях країн - у Мадриді та Лісабоні. Також було зафіксовано 7 випадків віспи мавп у Великій Британії кількома днями раніше. Влада Мадрида додала, що в регіоні виявили 23 можливі випадки зараження віспою мавп, що в більшості випалків передавалась статевим шляхом.

"Усі хворі — молоді чоловіки, і більшість із них мали статеві стосунки з іншими чоловіками", - сказала голова відділу громадської охорони здоров'я Мадридського регіону Олена Андрадас.

Ще 20 випадків виявили в Лісабоні: усі вони були зареєстровані у молодих чоловіків, написав міністр охорони здоров'я Португалії.

Також чотири нові випадки віспи мавп у Великій Британіх були пов'язані з чоловіками гомосексуальної орієнтації. Ще троє британці не пов'язані з попередніми випадками, а четвертий носій вірусу їздив у Нігерію. Минулого року в США зафіксували два випадки віспи мавп у людей, які теж повернулися з Нігерії. Цьогоріч у Сполучених Штатах зареєстрували перший випадок зараження.

Що таке віспа мавп

Віспа мавп - це вірус, що структурно пов'язаний зі звичайною віспою, однак відрізняється більш легким перебігом хвороби. Віспа мавп належить до групи ортопоксвірусів або поксвірусів. Ця хвороба передається лише за умов тісної взаємодії з тваринами-переносниками, якими можуть бути й мавпи, і гризуни, або тісного контакту із зараженими людьми, наприклад, статевим шляхом та забрудненими вірусом поверхнями. Окрім того, віспа мавп не поширюється без симптомів.

Фото: Вірус віспи мавп

Симптоми віспи мавп

Зазвичай, це лихоманка, характерні висипи на тілі та пухирі. Хворова може пройти самостійно, а симптоми зникають за кілька тижнів. Однак у деяких випадках віспа мавп може викликати тяжкий перебіг захворювання, тому при спалахах летальність буде в межах від 1% до 15%.

Чи не виникне нова пандемія і чи існує вакцина

Спеціалізованої вакцини проти віспи мавп немає, однак британські й американські фахівці в галузі охорони здоров'я переконані, що ризик великого спалаху віспи мавп залишається мінімальним, оскільки люди можуть приборкати цей вірус завдяки вакцини проти звичайної віспи, препарату цидофовіру та вакцини від коров'ячої віспи.

Нинішній спалах віспи мавп, можливо, став наслідком припинення широкомасштабної вакцинації проти звичайної віспи, яку побороли в 1970-х роках. Це зменшило популяційний імунітет, тому завдяки глобальній торгівлі та подорожам поксвіруси отримали можливість поширюватися на великі території. Також причинами могли стати зміна клімату та навколишнього середовища, що призвело до тіснішого контакту людей і тварин.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Маріуполі може статися спалах небезпечної хвороби через низьку якість питної води та повну антисанітарію.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.