RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Орбан підтримав статус кандидата для України: що говорять у ЄС та українська влада

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан підтримав надання статусу кандидата на членство у Європейському Союзі для України. З цього питання вперше з'явилася чітка позиція країн-членів ЄС.

Про таке рішення Орбана повідомив речник угорського уряду Берталан Хаваші, пише видання Hirado.hu.

За його словами, відбулася відеоконференція перед зустріччю Європейської ради, яка запланована на 23-24 червня. У ній взяли участь, зокрема, лідери Бельгії, Болгарії, Естонії, Люксембургу і Мальти, Угорщини та глава Європейської ради Шарль Мішель. Віктор Орбан погодився з рекомендацією Європейської комісії щодо надання Україні та Молдові статусу кандидата на членство у Євросоюзі. При цьому він зазначив, що Будапешт та ще кілька країн-членів ЄС вважають за доцільне надати такий статус і Грузії, і Боснії і Герцеговині.

Як зауважив глава Міністерства закордонних справ Польщі Збігнєв Рау, загалом на засіданні Ради ЄС не було противників надання Україні статусу країни-кандидата на вступ в ЄС, інформує RMF24.

"Відбулася дискусія щодо статусу кандидата для України, і в результаті зараз важко припустити, що Україні цього статусу не нададуть. Щодо цього дійсно булла згода. Схоже, справа вже вирішена", - наголосив він.

В Україні заявили, що три країни, які раніше виступали проти надання статусу кандидата на членство в Євросоюз, змінили свою думку після рішення Єврокомісії. Так, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зазначила, що Україна має повний консенсус лідерів.

За її словами, до засідання Євроради ще триватимуть дискусії щодо заключного формату рішення. Кожна держава має право внести додаткові умови.

"Я можу поділитися важливою інформацією, що кожна з цих країн вже після рішення Єврокомісії в п’ятницю заявила, що підтримує надання Україні статусу кандидата, навіть не чекаючи безпосередньо засідання 24 червня. Ми маємо повний консенсус лідерів...", - зауважила Стефанішина.

Відтак - вперше з'явилася така чітка позиція держав-членів ЄС щодо надання Україні статусу кандидата. Днями Франція та Німеччина заявили про згоду щодо статусу кандидата, хоч Нідерланди дещо сумнівалися, однак наразі - не мають заперечень. Інші країни, які раніше також висловлювали деякий скепсис стосовно цього питання, теж не мають заперечень.

У четвер, 23 червня, глави держав і урядів на саміті в Брюсселі можуть офіційно одностайно заявити, що Україна одержить статус кандидата на вступ у Євросоюз.

Як повідомлялося, Єврокомісія опублікувала список подальших кроків, які Україна має виконати на своєму шляху до вступу до Європейського Союзу.