RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Хто може отримати "білий квиток" від служби в армії: всі подробиці

В Україні продовжили термін воєнного стану та загальної мобілізації до 23 серпня. У зв'язку з цим багатьох військовозобов'язаних турбує запитання, чи діє "білий квиток" під час війни. І відповідь: частково.

Читайте також: Загальна мобілізація під час війни: відповіді на п'ять частих запитань

"Апостроф" з'ясовував, кого визнають непридатним до служби в лавах ЗСУ та які найпоширеніші хвороби, що не дозволяють проходити військову службу.

Хто отримує "білий квиток"

"Білий квиток" - це народна назва на позначення військового квитка, у якому вказують про непридатність до служби в армії. Його видають після повного медичного огляду, дані про який затверджує військово-лікарська комісія.

Які є категорії "білого квитка"

  • Категорія "В" (обмежена придатність) – люди, які вважаються обмежено придатними до військової служби: у мирний час їм може бути протипоказана служба в армії, а у воєнний час їх все одно можуть мобілізувати.
  • Категорія "Г" (тимчасова непридатність) – люди, які не підлягають військовій службі тимчасово, тобто в залежності від серйозності хвороби дають відстрочку від 6 до 12 місяців.
  • Категорія "Д" (повна непридатність) – люди, яких повністю звільняють від обов'язкової служби в армії за станом здоров'я.

Хвороби, з якими не беруть до ЗСУ

Найпоширеніші захворювання, з якими недопустять до військової служби: сколіоз, плоскостопість, артроз суглобів, проблеми із зором або слухом, гіпертонія, хронічний панкреатит, виразка шлунка, цукровий діабет, бронхіальна астма, СНІД. Також під призов не підпадають громадяни, у яких відсутні пальці (палець) на кистях (рук або ніг), які сильно заїкаються, мають психічні відхилення.

Раніше "Апостроф" повідомляв про повний список хвороб, з якими не беруть до української армії.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.