RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Києві затримали шпигунів РФ, які працювали в Кабміні та торговій палаті: відео та прізвища

Служба безпеки України викрила російську агентуру, що вела вела розвідувально-підривну діяльність в органах влади, а саме передавала ворогу інформацію від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців, отримуючи за виконані завдання по кілька тисяч доларів.

Читайте також: Окупанти просуваються на південь від Сєверодонецька та Лисичанська: онлайн подій війни 21 червня

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Завербованими агентами були завідувач відділу з питань діяльності органів юстиції у Секретаріаті Кабміну Анатолій Бай та керівник відділу із взаємодії з бізнесом у Торгово-промисловій палаті України Віталій Гордина. Російські куратори платили цим держзрадникам від 2 до 15 тисяч доларів у залежності від рівня таємності і важливості зібраних даних.

Анатолія Бая завербували два кадрові співробітники ФСБ ще в 2012 році під час його поїздки до країни-терориста Росії, звідки під повернувся вже з оперативним псевдонімом, мобільним телефоном для зв'язку та завданням збирати таємну інформацію зі стін Кабміну. Секретні документи чиновник роздруковував, фотографував та зберігав на флешці.

Для передачі файлів зловмисник через закритий телеграм-канал домовлявся про зустріч із своїм так званим "зв'язковим", тобто Віталієм Гординою, якого теж завербували в Москві співробітники 5 служби ФСБ, а інструктаж він отримав у тимчасово окупованому Сімферополі.

СБУ ідентифікувала одного з тих, хто готував керівника відділу із взаємодії з бізнесом у Торгово-промисловій палаті України як російського агента. Ним виявився редставник 5 служби ФСБ Юрій Водолазкій.

"Схема передачі розвідданих працювала так: урядовець передавав їх "зв’язківцю" з ТПП, а той – далі в Росію через зашифровані канали зв’язку. "Винагороду" зв’язковий отримував під час особистих зустрічей із кураторами. Вони відбувалися в Криму чи у третіх країнах. Зазвичай ФСБ платила йому за двох, а вже в Києві він розподіляв гроші. Паралельно він займався підбором інших "кандидатів" для вербування", - розповіли в СБУ.

Слідчі СБУ повідомили Баю та Гординіпро підозру у вчиненні злочину за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу. Зараз їх тримають під вартою, а досудове розслідування триває.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що СБУ висунула політтехнологу Медведчука Михайлу Погребинському підозру в державній зраді, оскільки його діяльність шкодила суверенітету й територіальній цілісності України.