RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Мобілізація українців з Польщі: розвіяно черговий фейк російської пропаганди

Російські пропагандисти запустили черговий фейк про Україну, не оминувши увагою і Польщу - йдеться про нібито мобілізацію українців у сусідній країні для участі у війні проти Росії.

Про це повідомив Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України.

Урядовий центр безпеки Республіки Польща виявив фейковий лист до Міністерства закордонних справ Польщі - він нібито надійшов від Міністерства закордонних справ України. У листі йдеться про прохання надати Україні інформацію про всіх чоловіків-українців віком до 60 років, які перебувають у Польщі.

Це мало нібито допомогти Збройним силам України мобілізувати їх для участі у війні проти Росії. Але насправді цей фейк з'явився ще на початку лютого на пропагандистському сайті "Червона весна".

Також 17 червня цей самий фейк опублікував сепаратистський Telegram-канал "Джокер ДНР".

"Ворог намагається отримати персональні відомості про українців, які перебувають за кордоном, для подальшого проведення інформаційно-психологічних операцій, покликаних знизити рівень довіри до України в цілому", - зазначили у ЦПД. Там закликали громадян України перевіряти підозрювані "документи", які публікуються в соціальних мережах, і користуватися виключно офіційними сайтами українських органів державної влади.

Раніше Центр протидії дезінформації при РНБО України спростував поширений фейк, якщо українець отримав повістку, його нібито обов'язково відправлять на війну в умовах мобілізації в країні.