RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Україна має "козир у рукаві": аналітики пророкують провал штурму Донбасу окупантами

Російське окупаційне військо зосередило всі зусилля на захопленні Сєвєродонецька, через що понесло значні втрати та було неспроможним вести штурмові дії на інших напрямках. Стримуванню окупантів можна завдячувати ЗСУ та місцевим партизанам.

Про це пишуть у німецькому виданні Die Welt з посиланням на коментарі воєнних аналітиків.

Країна-терорист Росія, на думку аналітиків, не досягла прориву на Донбасі, на який розраховувала, натомість окупаційне військо понесло велику кількість втрат та втратило наступальний потенціал на інших ділянках фронту. Зокрема, ЗСУ змогли визволити території на півдні країни та підійшли до Херсона.

Колишній головнокомандувач армії США в Європі Марк Гертлінг порівняв повномасштабну російсько-українську війну з боксерським поєдинком у важкій вазі, у якому за два місяці бою не було жодного нокауту.

"Бої завжди відбуваються за однією і тією ж схемою: Росія посилює артилерійські обстріли, Україна відступає і переходить на нові позиції. Тоді Росія намагається просунутися вперед з обмеженою кількістю танків і піхоти, а Україна починає контратаку. Українські сухопутні війська наступають, а росіяни знову атакують артилерією", - сказав про свої спостереження Гертлінг.

У свою чергу британський військовий стратег Лоуренс Фрідман переконаний, що країна-агресор Росія покалічила себе і політично, і військово.

"Путін не бажає йти на ще більший ризик, наприклад, із загальною мобілізацією, необхідною для досягнення перемоги. У той же час він не в змозі прийняти щось, що виглядало б як поразка", - наголосив Фрідман.

На думку військового стратега, російська тактика та стратегія на полі битви "негнучка та передбачувана".

"Прикладом є Сєвєродонецьк, який росіяни вважали важливою метою. І оскільки невдача Москвою не сприймається, то вся наявна вогнева міць і війська були зосереджені, щоб зломити опір українців в місті. Незалежно від власних втрат чи негативного впливу на інші передні ділянки. Насправді місто, де бої точаться тижнями, незабаром може перейти під контроль Росії, однак, росіянам довелося змиритися з більшими втратами", - зауважив Фрідман.

Разом з цим, за словами Лоуренса Фрідмана, тривала оборона східного фронту дала можливість Україні отримати час на імпорт західного озброєння.

Австралійський військовий аналітик і екс-генерал Мік Райан вважає, що наступні місяці вирішать долю цієї повномасштабної війни, оскільки сили сторін виснажуються.

"Є ознаки того, що обидві сторони наближаються до стану виснаження через високу кількість жертв і високу витрату боєприпасів. І росіяни, і українці втратили великий відсоток своїх кращих військ і тепер залежать від сил територіальної оборони та резервістів. Тому майже напевно в найближчому місяці буде оперативна пауза, під час якої бойові дії будуть значно скорочені, щоб дозволити обом сторонам навчити нові війська, переозброїтися та переглянути власну тактику", – вважає Райан.

Водночас Райан наголошує на козирі в руках українців, що суттєво знижує моральний дух росіян, а саме партизанська війна.

"Напередодні війни, очевидно, в різних місцях були створені склади зброї. І цілком імовірно, що невеликі команди військових спеціалістів тренують осередки опору по всьому Півдні. Ця небезпечна залінійна війна має на меті відвернути увагу окупаційної армії, повільно виснажуючи її моральний дух, поки ЗСУ готуються до звичайного наступу, який звільнить територію", – пояснив військовий аналітик.

На його переконання, український опір змусить РФ виділити більше військ для контролю над окупованими територіями, що дасть ЗСУ більше часу для опанування нового озброєння.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що ЗСУ були змушені відійти від Сєвєродонецька з тактичною метою. Місто знищене на 90% разом із позиціями українських військових.