RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Нова війна в Нагірному Карабасі: яка роль Росії у загостренні ситуації

На Південному Кавказі знову може стати гаряче: Азербайджан активізувався у Нагірному Карабаху, намагаючись остаточно вирішити проблеми з транспортно-логістичними коридорами у регіоні. Тим часом цим спробам не пручаються російські "миротворці", які перебувають у регіоні з кінця 2020 року.

"Апостроф" розбирався у тому, якою є роль російських військових у багаторічному конфлікті між Вірменією та Азербайджаном.

Експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса вважає, що події, які відбуваються в Карабаху - це спільна гра Азербайджану та Росії. Обидві держави зацікавлені в тиску на Єреван. Для Росії важливо тиснути на Єреван, щоб тамтешня влада була більш підконтрольна Москві, бо останнім часом між ними було багато протиріч, пов'язаних як з внутрішньою політикою (Москва підтримує вірменську опозицію), так і з зовнішньою – Вірменія не голосує разом з Росією у міжнародних інстанціях. Що стосується Баку, то його не влаштовує результат війни 2020 року попри оголошення перемоги: контроль над транспортними коридорами та логістикою в регіоні так і не було отримано.

"Зараз, педалюючи питання Лачинського та Зангезурського коридорів, Азербайджан грає в дві руки з Росією, бо ці коридори важливі для неї: росія не заявляє про це публічно, адже має зобов'язання перед Вірменією, проте вони важливі в контексті обходу західних санкцій, створення такої логістики, яка б дозволяла експорт та імпорт товарів в обхід запроваджених США та ЄС обмежень", - вважає експерт.

Куса звертає увагу на те, що російські "миротворці" поводять себе дуже пасивно, не чинячи азербайджанцям жодного опору та ніяк не перешкоджаючи їх військам, хоча відповідно до свого мандату мали б це робити, бо вони фактично на сьогодні контролюють Карабах.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Пожежа на Кавказі: чим закінчиться новий Карабахський конфлікт.