RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Обереги на Маковія: як захиститися від усіх бід і відігнати нечисту силу

У неділю, 14 серпня, відзначається одне з трьох великих церковних свят – Маковія, Медовий Спас або Маковий Спас. З цього дня розпочинається Успенський піст, який триває 2 тижні.

"Апостроф" розповідає як захиститися у свято від усякого лиха та нечистої сили.

В українців дуже високий сакральний статус маку. Для захисту від бід і пристріту їм обсипали будинок і худобу. У деяких регіонах при цьому говорили: "Щоб було в господарстві стільки тварин, скільки в маківці зерен". Освячений мак сипали в колодязь, щоб під час посухи спричинити дощ.

Читайте також: Сильна молитва на Маковія від бід та неприємностей

На Маковія у церквах святять воду, літні трави, квіти та мак. У свято до церкви заведено приходити з маковійчиком - букетів квітів, в якому, крім головок маку, можуть бути літні квіти та трави: чорнобривці, барвінок, айстри, жоржини, гвоздики, базилік, м'ята, чебрець, любисток, полин, деревій та інші. Також можна святити вінок із квітів та колосків зі свічкою, щоб господарство процвітало.

У свято прийнято було святити снопи з трав та овочів та обходили будинки, щоб наступний рік був урожайним, а у господарстві примножувалося.

Вдома освяченими букетами прикрашали ікони та зберігали до весни, використовуючи як обереги та зілля.

Перед тим, як увійти в нове житло, відвідати недобрих людей або внести новонароджену дитину до будинку, рекомендується посипати священним маком на порозі та по кутках. Маком посипають біля порога квартири, де народилася дитина, щоб її не наврочив якийсь із гостей.

Також на Маковея святять дикий мак, який використовують як засіб проти відьом, упирів та "ходячих мерців". Для цього маком треба насипати магічне коло довкола себе чи дома. За народними уявленнями, нечиста сила не може завдати людині шкоди, доки не збере весь мак до останнього зерна.

Коли весілля, молодим мак кидають за пазуху, обсипають їм, щоб не зробив ніхто зла.