RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Демобілізація при народженні дитини: Рада ухвалила новий закон

Українські чоловіки, в яких з'явилася третя дитина, мають право на демобілізацію.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Верховна Рада 331 голосами прийняла законопроект авторства Гонаренка, який передбачає, що батьки, у яких третя дитина народилася під час військової служби, мають право на демобілізацію.

Співавторами стали народні депутати Роман Костенко та Сергій Рахманін.

"Ті чоловіки, які мають на утриманні трьох дітей – не підлягають мобілізації. Але якщо батько вступив до лав ЗСУ, а третя дитина народилася вже після цього – раніше він не мав права на демобілізацію", - пояснив нардеп.

У перші дні повномасштабного вторгнення багатодітні чоловіки мали право призиватись за власним бажанням, тому були мобілізовані до лав ЗСУ. Деякі, розуміючи колосальну небезпеку, яка нависла над державою, свідомо відмовились від відстрочки й також мобілізувались. "Але зараз вже мають повертатись до своєї багатодітної родини", - розповів народний обранець.

Гончаренко запропонував додати до закону ще одну причину для звільнення з військової служби під час воєнного стану: наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років. "Тож, якщо дитина народилась вже під час служби, або сімейні обставини змушують повернутись, то військовий матиме право на демобілізацію", - розтлумачив він.

Тепер же законопроект повинен підписати президент, - наголосив Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, в Україні за час війни суди винесли 66 вироків військовозобов'язаним за ухилення від мобілізації.