RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Євродепутати презентували бачення процесу реконструкції України - відео

Під час прес-конференції в ІА Guildhall "Роль ЄС у процесі реконструкції України" депутати Європейського парламенту Віола фон Крамон-Таубадель (Німеччина) та Андрюс Кубілюс (Литва) представили бачення старту процесу реконструкції України, озвучивши ключові виклики, які необхідно вирішити до його початку.

Європарламентар, експрем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс зазначив, що основними питаннями є координація процесу реконструкції між ЄС, США та Україною, визначення джерел фінансування - законодавчий механізм використання заморожених у ЄС коштів РФ, визначення механізму фінансування. За його словами, в ЄС розглядається сценарій створення Фонду відновлення, за аналогією до того, який використовується для боротьби з наслідками пандемії.

"Важливе питання – сума коштів... У ЄС було озвучено цифру 750 млрд (євро), зараз цифра 350 млрд. Вважаю, що поточна цифра буде збільшена… Наступне питання – звідки буде взято ці гроші. Не сумніваюся, що Росія програє війну, але маю сумніви щодо їх готовності до виплати репарацій та компенсації збитків. Перше джерело - заморожені російські кошти, кошти Центробанку РФ та олігархів. Тут стоїть питання законодавчого врегулювання конфіскації та питання, як не дозволити олігархам та уряду РФ ініціювати судові процеси", - заявив політик.

Андрюс Кубілюс вважає, що ЄС варто вивчити досвід Канади, яка ухвалила законодавство, що дозволяє конфіскувати та використовувати заморожені активи РФ. Він зазначив, що в ЄС розглядається сценарій створення трастового фонду, до якого зможуть внести кошти всі сторони, зокрема, донори та країни-члени ЄС. Єврокомісія розглядає варіант створення аналога Фонду відновлення, який було відкрито у ЄС для боротьби з наслідками пандемії з кредитними коштами.

Депутат ЄП від Німеччини Віола фон Крамон-Таубадель заявила, що важливим є питання використання коштів для уникнення корупції. Політик заявила, що сценарій створення фонду є одним із пріоритетних, більшість коштів буде надано кредитами, але будуть і гранти.

"Працюємо над створенням структури, яка гарантуватиме, що кошти будуть сконцентровані там, де вони мають бути, а не в руках кількох людей… Один із сценаріїв – створення "фонду-парасольки", до якого зможе вкласти кошти Європейська комісія, позичивши їх. Частина коштів будуть надані у вигляді грантів, більшість у вигляді позик. У нас є країни, які стурбовані тим, що Україна не зможе повернути ці кошти, що стане серйозним викликом для ринку. Наразі йде опрацювання та комбінування різних сценаріїв, але рішення ще не прийняте", - заявила вона.

"Вважаю, що основним каналом грошових надходжень під час фінансування відновлення України будуть існуючі, децентралізовані структури на місцях, місцеві ради, адміністрації тощо. Також одержувачами виступатимуть представники недержавного сектора, залучені до допомоги Україні -приватні донори, представники діаспори. Завдання – скоординувати та вдосконалити процес, налаштувати моніторинг того, що відбувається", - підсумувала Віола фон Крамон-Таубадель.

Європарламентарка зазначила, що для підтримки української економіки недостатньо проводити фінансові вливання на 5 млрд євро щомісяця, потрібно працювати над стратегічними рішеннями. Віола фон Крамон заявила, що пропозиції України, озвучені на конференції з відновлення в Лугано, необхідно доопрацювати на предмет змістовності та участі у розробці всіх учасників, як у неурядовому, так і державному секторах.