RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Примусова "мобілізація" та "300-й" генерал армії окупанта: зведення Генштабу на ранок 23 вересня

Російське окупаційне військо намагається повністю окупувати Донецьку область, утримуючи при цьому раніше захоплені території за допомогою безперестанних обстрілів українських позицій. За одну добу від ворожих ударів постраждали 45 населених пунктів України.

Про це повідомили в зведенні Генштабу ЗСУ станом на ранок 23 вересня.

За добу ворог 4 ракетні та 27 авіаційних ударів, здійснив понад 75 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах. Від російських обстрілів постраждали Печеніги, Пришиб, Ярова, Спірне, Веселе, Бахмут, Мар’їнка, Красногорівка, Костянтинівка, Нескучне, Полтавка, Єгорівка, Безіменне, Кривий Ріг, Білогір’я, Запоріжжя, Білогірка, Первомайське, Миколаїв, Очаків, Високопілля, Сухий Ставок, Миролюбівка, Новогригорівка та інші.

Читайте також: ЗСУ завдали потужного удару по окупантам на Півдні: які втрати у ворога

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без значних змін.

На інших напрямках російські окупанти здійснили обстріли з танків, мінометів та артилерії різних калібрів:

На Сіверському напрямку – у районах населених пунктів Шалигіне, Миропільське, Волфине та Їздецьке Сумської області;

на Слобожанському напрямку – у районах населених пунктів Дубнівка, Гоптівка, Вовчанськ, Кам’янка та Куп’янськ.

На Краматорському напрямку – Маяки, Миколаївка, Діброва, Крива Лука, Приши та Сіверськ.

На Бахмутському напрямку – Соледар, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве, Веселе, Білогорівка і Яковлівка.

На Авдіївському напрямку – Красногорівка, Опитне, Мар’їнка, Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку – Вугледар, Золота Нива, Нескучне, Времівка, Новоукраїнка, Велика Новосілка.

На Запорізькому напрямку ворог активних дій не проводив, однак обстріляв з артилерії населені пункти Мала Токмачка, Нова Токмачка, Малі Щербаки, Зелене Поле, Залізничне та Рівнопілля.
На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів.

Водночас ворог продовжує зазнавати втрат, зокрема серед керівного складу. Завдяки вогневому ураженню позицій російських окупантів у районі Сватового було поранено командира 144 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії генерал-майора Цокова, його евакуйовали 20 вересня.

Командир 144 мотострілецької дивізії 20 загальновійськової армії генерал-майор Цоков (на фото)

Крім того, з 19 по 20 вересня до військового шпиталю у Ростові-на-Дону доставили 105 тіл загиблих російських окупантів, а також там готуються прийняти ще 200 тіл найближчим часом.

У зв'язку зі значними втратами ворог продовжує примусову мобілізацію на тимчасово окупованих територіях. Так, у Горлівці, 19 вересня, представники 1 армійського корпусу затримали та забрали на військову службу десятьох чоловіків, не зважаючи ні на їхній вік, ні на стан здоров’я. Також росіяни з приватної військової компанії намагаються вербувати ув'язнених у Луганському СІЗО.

рамках виконання заходів часткової мобілізації, окупаційна влада Криму заявила, що основну кількість резервістів планується набрати із числа працівників приватних охоронних підприємств, які мають досвід військової служби. У Севастополі деякі фірми вже отримали вказівку підготувати списки усіх співробітників, які підпадають під вимоги. Також відомо про достроковий випуск у Смоленську курсантів випускних курсів військової академії протиповітряної оборони збройних сил російської федерації імені маршала Василевського, та їх подальше розміщення на посади у військах", - додали в Генштабі.

Разом з цим російське військове керівництво планує провести збори з громадянами, які перебувають у запасі, на базі московського загальновійськового командного училища, у період з 26 вересня по 24 жовтня.

Щодо діяльності Сил оборони України, то підрозділи ЗСУ відбили атаки ворога в районах населених пунктів Куп’янськ, Спірне, Майорськ, Зайцеве, Авдіївка, Новомихайлівка, Опитне та Кам’янка, тоді як українська авіація уразила 25 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та 6 позицій зенітних ракетних комплексів.

При цьому українські підрозділи ППО на різних напрямках, знищили гелікоптер Мі-8 та 9 БпЛА окупантів. Ракетні війська і артилерія за минулу добу завдали вогневого ураження, зокрема, по 6 пунктах управління, 4 районах зосередження особового складу та військової техніки, 3 позиціях ППО, 3 - артилерії, а також 3 складах боєприпасів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що країна-терорист Росія хоче виграти час для двох завдань. Військовий експерт розповів, за рахунок чого окупанти хочуть "перевернути" перебіг війни.