RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Чим важлива для України система ППО NASAMS: фото, відео, характеристики та особливості

Україна отримала зенітно-ракетний комплекс NASAMS - одну з найефективніших систем у боротьбі з повітряною загрозою. Це універсальна система ППО може знищувати ворожі ракети та інші цілі на низьких і середніх висотах.

"Апостроф" розповідає про характеристики й особливості NASAMS.

NASAMS розшифровується як Norwegian Advanced Surface-Air Missile System, тобто норвезька передова наземно-ракетна система. Її розробляли з 1989 до 1993 року норвезька компанія Norwegian Kongsberg з американською Raytheon, основні характеристики:

  • Дальність ураження - від 2,5 км до 25 км;
  • Висота ураження - 30 м до 16 км (ці висоти охоплюють майже всі цілі);

Читайте також: Україна отримає ще більше NASAMS: що про неї відомо і чи зможе вона захистити небо

Ці системи завдають удар ракетами масою бойової частини 22 кг з максимальною швидкістю 1020 м/с.

Основна одиниця комплексу (тобто мінімальний комплект зі здатністю працювати в бойових умовах) - це взвод з трьох пускових установок (18 ракет), станції радіолокації, пукнт управління, тоді як тактична одиниця - це батарея, що складається з 3 взводів (54 ракети).

Батарея NASAMS 2 складається з 4 взводів (12 установок, 72 ракети) і 6-8 РЛС, а також мінімально з одним керівнив та одним тактичним пунктом управління. Усі ракети батареї можна випустити за різними цілями протягом 12 секунд.

Існують ще такі модифікації комплексу:

  • HUMRAAM – перший американський варіант з 2007 року, пускові установки розмістили на полегшеному шасі;
  • SLAMRAAM – модифікація для морської піхоти США, ПУ розмістили на шасі автомобілів HMMWV;
  • SLAMRAAM EX – розробка компанії Raytheon з підвищеною дальністю ураження, яка використовує два типи ракет для цілей низької та середньої дальності.

Крім того, є найновіший комплекс NASAMS 3, який став на озброєння у 2019 році. Дальність його ураження збільшили на 50%, а на 70% зросла максимальна висота, що разом дає загальний радіус ураження в 50 км. Також у ній покращили здатність до ураження швидких маневруючих цілей, додали установки з ракетами малої дальності IRIS-T SL та машини підтримки HMMWV. Разом з цим тепер NASAMS підтримує роботу з радаром GhostEye MR, розробленим для комплексів Patriot, і лазерною зброєю HELWS.

Також варто зауважити, що системи NASAMS користуються тривимірними радарами AN/MPQ-64 Sentinel із максимальною дальністю виявлення 75 км та ефективною дальністю 40 км, а високоточне сканування зі швидкістю обертання 30 об/хв забезпечує повне охоплення радіусом виявлення.

Таким чином, система самостійно захоплює, відстежує, ідентифікує й повідомляє про повітряні цілі включно з крилатими ракетами, БпЛА, вертольотами, літаками. Свої повітряні об'єкти від чужих вона відрізняє завдяки налаштованій ідентифікації.

Основний засіб ураження NASAMS - це керовані ракети з нормальною аеродинамічною схемою, хрестоподібними кермами та крилом AIM-120 AMRAAM. Вона може на відстані 20 км захопити ціль і перейти в режим самонаведення. Як відомо, заряд ракети осколко-фугасний і спрямованої дії. Її довжина 3,6 м, вага – 150 кг, вога бойової частини – 22 кг. Ракета витримує прискорення до 40g.

Якщо Україна отримає достатню кількість комплексів NASAMS, то зможе ще ефективніше захищати територію від ворожих повітряних атак. Наприклад, 3-4 комплекси можуть повністю прикрити один із напрямків фронту.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Повітряних силах ЗСУ пояснили, у чому унікальність протиповітряної оборони України.