RU  UA

Навіщо Росія розкручує страшилку з "розстрілом полонених": причини та всі подробиці

Російські пропагандисти розганяють інформацію щодо розстрілу полонених окупантів, переслідуючи дві мети.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів громадський активіст, колишній командир взводу батальйону “Айдар”, голова Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Читайте також: Убито кадировця, який у 2014 році знущався з відомої українки: фото

На його думку, перша мотивація пропаганди розстрілу - це бажання приховати російські злочини.

"Ми знаємо, в якому вигляді повертаються наші полонені з Росії. Також треба не забувати злочин в Оленівці", - зауважив він.

Друга причина - зменшити кількість потенційних полонених серед мобілізованих, адже вони дуже легко здаються в полон. Такий метод використовувався ще у Афганістані, коли радянських солдатів залякували нібито звірствами моджахедів.

"Базову плівку витягли росіяни, звідки вона попала в НЙТ. Причому це дві різні плівки, скоріше за все, зняті в різний час в різних місцях. Причому самого "розстрілу" на плівці немає", - зазначив він.

Він додав, що доводилося слухати дикі речі від приїжджих добровольців, які дуже переймалися татуюваннями бійців Азова. Проте побувавши на фронті і побачивши реальний фашизм, вони різко змінювали свою думку.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на розстріл росіян, які нібито здалися у полон на Луганщині. Він наголосив, що окупанти інсценували здачу в полон, вчинивши черговий воєнний злочин. Загарбники відкрили вогонь на ураження військових ЗСУ.

"Вогонь у відповідь не є воєнним злочином. Навпаки, ті, хто хочуть скористатися захистом міжнародного права для вбивства – повинні бути покараними. Єдиною причиною загибелі російських військовослужбовців на території Україні є злочинна політика Російської Федерації, яка розпочала необґрунтовану геноцидну війну проти українського народу", - повідомив Лубінець.

18 листопада російські телеграм-канали почали поширювати відео, на якому люди в українській формі беруть в полон группу людей в формі російської армії. Фрагмент запису обривається, коли хтось застосував зброю по українських військових. На іншому відео показані 11 тіл, що лежать у дворі, схожому на двір з першого відео. Тіла людей вдягнені так само, як на першому відео. Як саме вони загинули і чи загинули насправді, остаточно невідомо.

Як писав "Апостроф", полковник запасу ЗСУ, військовий льотчик-інструктор, військовий радник губернатора Донецької області 2014 року Роман Світан розповів, що мобілізовані росіяни не готові воювати в Україні ні морально, ні фізично. Вони готуються здаватися в полон.