RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Що їли глядачі гладіаторських боїв у Колізеї: фото знахідок археологів

Археологи знайшли залишки їжі, яку споживали глядачі гладіаторських боїв у Колізеї. Тогочасні римляни надавали перевагу оливкам, фруктам і горіхам.

Про це написали в Arkeonews.

Під час розкопок археологи виявили кісточки персика, інжиру, винограду, ожини, вишні та кістки ведмедів і великих котів, які, можливо, брали участь у бійках чи полюванні.

Читайте також: У Києві в печерах знайшли стародавні ієрогліфи та варязькі символи: фото

Фото: Твіттер / @DrJEBall

Колізей у Римі - одна з найзнаковіших будівель римського періоду, гігантський овальний амфітеатр міг вмістити в середньому близько 65 000 глядачів, що прийшли поспостерігати за гладіаторами.

Спочатку розкопки мали на меті дослідити каналізаційну систему, про що розповіла Альфонсіна Руссо, директорка Археологічного парку Колізей. Дослідники повинні були дізнатися більше про роботу стародавніх каналізаційних та гідравлічних систем під амфітеатром Флавіїв з особливим акцентом на розгадку таємниці того, як підземелля затоплювалося під час водних видовищ.

Та крім залишків їжі і самої каналізації, археологи розкопали цінні артефакти: 53 бронзові монети пізнього імперського періоду, рідкісний оріхалк сестерцій, викарбуваний у 170–171 роках нашої ери на честь 10-ї річниці сходження на престол Марка Аврелія, кістяні гральні кубики, кістяна булавка, деталі одягу (цвяхи для взуття, шкіра, шпильки).

Як відомо, будівництво Колізею почалося під час правління імператора Веспасіана (69-79 рр. н. е.) і було завершено його сином і наступником Титом у 80 р. н. Після падіння Римської імперії Колізей був покинутий.

Колізей зазнав низки трансформацій протягом наступних століть, зокрема став торговим і житловим комплексом, фортом для охорони входів до Латеранського палацу та папської резиденції, сховком для бандитів після того, як населення Риму почало зменшуватися в середині чотирнадцяте століття.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що на дні Адріатичного моря виявили давньоримський корабель.