RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Що може стати дефіцитом при відключеннях світла: названі продукти

Регулярні відключення електроенергії як наслідки ракетних атак на інфраструктуру України дестабілізують роботу птахофабрик, підприємств з переробки молока, а також овочесховищ.

Про це пише ресурс UBR.ua.

За словами виконавчого директора асоціації "Союз птахівників України" Сергія Карпенка, перебої в електропостачанні змушують виробників переглядати свої виробничі плани у бік зменшення виробництва.

Читайте також: Як зберігати їжу без холодильника: лайфхаки на випадок відключення світла

Для зниження можливих втрат підприємства змушені постачати пташникам електроживлення за допомогою генераторів, оскільки безперебійна робота електроустаткування на виробництві критично важлива, бо у такий спосіб забезпечується життєдіяльність птахів.

Генераторами, в основному, постачаються інкубатори, адже відключення електрики призводить до значних виробничих втрат, закладених на інкубацію яєць та недоотримання молодняку.

У свою чергу виконавчий директор "Союзу молочних підприємств України" Арсен Дідур зазначає, що у виробників та переробників продуктів харчування порушуються основні виробничі процеси, що призведе до зростання цін та дефіциту товарів.

Дідур зазначає, що обленерго вимагають від молокопереробних підприємств скоротити споживання електроенергії до 50%, проте таке скорочення обсягів використання електроенергії неминуче спричинить дефіцит української молочної продукції в магазинах.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів, що через відключення світла багато овочесховищ використовують дизельні генератори, через що зберігання овочів тільки по енергоносіях дорожчає вчетверо.

За його прогнозами, через збільшення собівартості зберігання овочі на українських ринках подорожчають на початку зими на 15–20%.

Нагадаємо, у Солом'янському районі столиці кияни перекрили рух трамвая через те, що в їхньому будинку 5 годин не було світла.