RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Києво-Печерська лавра несподівано пішла з УПЦ МП: що відомо

У четвер, 1 грудня, було зареєстровано статут Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, де СБУ проводила контррозвідувальні заходи, як монастир у складі Православної Церкви України.

Як повідомив керівник Інформаційного відділу Київської патріархії Євстратій Зоря, відомості про юридичну особу в складі Помісної Церкви внесені 2 грудня до Єдиного державного реєстру (45081205).

З метою відновлення історичної справедливості, подолання наслідків неканонічного підпорядкування української святині владі Московському патріархату Священний Синод ПЦУ на своєму засіданні 23 травня постановою №30 ухвалив рішення про створення у складі Помісної Церкви релігійної організації - чоловічого монастиря "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра".

Читайте також: Скандал із Лаврою: як святиня опинилася в оренді в УПЦ МП і що з цим можна зробити

Тоді ж Синод доручив Митрополиту Епіфанію звернутися до Кабінету міністрів України з проханням надати один з храмів Лаври у її верхній частині для богослужінь, а певні приміщення - для монастирської діяльності.

Митрополит Київський і всієї України за посадою є священно-архімандритом, тобто канонічним і духовним керівником Київської Лаври, зазначив Євстратій Зоря.

Також рішенням Синоду Блаженнійший Митрополит Епіфаній призначений очолювати монастир як юридичну особу.

На практиці це означає, що є юридична особа, яка може отримати у користування майно - храми і приміщення. Відтак створюється можливість вибору для ченців та вірних - за ким йти, - пояснив речник Священного Синоду.

Нагадаємо, що Служби безпеки повідомила про підозру священнику Києво-Печерської Лаври, на богослужінні якого віряни прославляли Росію.