RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Захід узгодив введення ліміту на російську нафту: усі подробиці

Європейський Союз досягнув домовленості щодо стелі цін на нафту з Росії, яка тепер становитиме 60 доларів за барель. До угоди приєдналися країни G7 та Австралія.

Про це повідомили в пресслужбі Мінфіну США.

ЄС прагнув встановити ціну з механізмом коригування задля збереження обмежень на рівні 5% нижче за ринкову ціну. Зокрема, цінову межу переглядатимуть у середині січня й кожні два місяці після цього з метою оцінити роботу схеми й за потребу зреагувати на "турбулентності" ринку нафти.

Читайте також: Ще не терорист, але вже спонсор: експерт пояснив, як на Росію вплине рішення Європи

За словами глави Мінфіну США Джанет Йеллен, це допоможе обмежити прибутки від найбільшого джерела доходів Росії, зменшуючи можливості для ведення повномасштабної війни проти України й водночас зберігаючи стабільність ринку. Вона називає таке рішення кульмінацією зусиль коаліції.

Головні переваги цінової межі на російську нафту - це захист споживачів і бізнесу від глобальних перебоїв із постачанням, покращення ситуації у країнах з низьким і середнім рівнем доходів, які вже постраждали від цін на енергоносії тощо.

"Незалежно від того, чи купують ці країни енергоресурси в рамках обмеження або за його межами, обмеження дозволить їм домагатися вищих знижок на російську нафту та отримувати вигоду від більшої стабільності на світових енергетичних ринках", - наголосила Йеллен.

Домовленістю про цінову межу на російську нафту на рівні 60 доларів за барель задоволена й Естонія, оскільки ця країна доклала серйозних зусиль, щоб досягти цього результату задля того, аби підтримати Україну й зупинити військову машину Росії.

Як написала естонська прем'єр-міністерки Кая Каллас, під час перемовин усередині ЄС йшлося про 70 доларів за барель, однак Естонії вдалося переконати партнерів домовитися про нижчу ціну.

"Кожен долар, на який знижується стеля ціни, означає приблизно мінус 2 мільярди доларів доходів РФ. Таким чином, те, що нам вдалося домовитися про ціну на 5 доларів нижчу від початкової, означає, що російська військова машина недорахується 10 млрд доларів. Естонія також внесла пропозицію регулярно переглядати встановлену ціну та вносити корективи, виходячи з мети зменшити доходи РФ", - пояснила посадовиця.

Думку естонської прем'єрки поділяє голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка вважає, що ліміт ціни на російську нафту допоможе стабілізувати світові ціни на енергоносії й скоротити доходи країни-терористки РФ.

"Угода ЄС про обмеження цін на нафту, узгоджена з G7 та іншими, значно скоротить доходи Росії. Це допоможе нам стабілізувати світові ціни на енергію, що принесе користь економікам, що розвиваються, у всьому світі", - написала вона у твіттері.

Раніше "Апостроф" повідомляв, скільки Росія витратила на війну проти України з 24 лютого.