RU  UA

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 квітня

14 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Плата за комуналку при відключеннях світла: кому мають перерахувати і як платити менше

В Україні у деяких випадках можна вимагати перерахунку суми у комунальних платіжках. Це стосується ситуацій, коли не встановлено лічильники чи комунальні послуги надано низької якості.

Про це розповідає "Апостроф" із посиланням на урядову постанову №151.

Читайте також: Субсидії для українців під час опалювального сезону: що потрібно для оформлення

У даному документі прописані норми, якість та періодичність надання комунальних послуг.

Водопостачання

Відповідно до постанови, споживачі можуть залишатися без води до шести годин на добу, а загальна частка відсутності води має становити до 30%. Якщо води немає більше цього часу, то щодоби порушення допустимого відхилення суми у платіжці має скорочуватися на 3,3%. Наприклад, якщо за місяць вимогу було порушено п'ять разів, то сума має знизитися на 16,5%.

Електроенергія

Оскільки громадяни на 100% оснащені лічильниками електроенергії, то окремих правил перерахунку сум у платіжках немає. Якщо електрика відсутня, то й суми у платіжках будуть менші за рахунок скорочення обсягів споживання.

Опалення

Температура в оселях цьогоріч буде нижчою на два градуси, попереджала влада. Тоді як в ухвалі уряду норматив не змінили. Таким чином, українці мають право вимагати перерахунку сум у платіжках, якщо у квартирі холодніше 18 °С. Так, за кожну добу порушення норми сума у платіжці має скорочуватися на 3,3%.

Гаряча вода

За нормою - температура гарячої води має коливатися в межах 50-75 °С. Якщо нижче 45-49 °С, тариф повинні зменшити на 10%, а якщо менше 40- 44 - на 30%. Якщо нижче 40°С, то платити дозволено, як за холодну воду.

Вся комуналка

Не платити за воду і газ можна, якщо оселя без лічильників і у випадку, якщо не проживаєте вдома щонайменше 30 днів. Якщо через війну надають послуги у неповному об'ємі, то теж можна вимагати перерахунку.

Раніше ми писали, що з 1 грудня дещо змінилося у призначенні українцям житлових субсидій.