RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

ЗНО-2023: українців розгнівала скандальна пропозиція Міносвіти

Міністерство освіти ініціює скасування зовнішнього незалежного оцінювання у 2023 році.

Нововведення анонсував голова профільного відомства Сергій Шкарлет.

За його словами, Міносвіти у 2023 році, враховуючи побажання та ситуацію з безпекою, пропонує скасувати ЗНО, замінивши його національним мультимедійним тестом. Відповідний законопроєкт уже було внесено на розгляд до Верховної Ради.

Читайте також: Підготовка до ЗНО-2023: дати проведення та добірки тестів

НМТ, у разі схвалення нардепами, складатиметься з двох обов'язкових предметів (українська мова та математика) та одного на вибір.

Ініціатива Міносвіти щодо скасування ЗНО викликала обурення у соцмережах. Користувачі також обурилися, що історія України не є обов'язковим предметом.

Нардеп від фракції «ЄС» Володимир В'ятрович стверджує, що така позиція Шкарлета робить країну вразливішою в умовах повномасштабної війни. За словами парламентаря, абітурієнтам не потрібно буде здавати історію України навіть під час вступу на гуманітарні спеціальності.

Українська письменниця Лариса Ніцой стверджує, що наша країна через ініціативу Міносвіти програла війну. За її словами, поки до шкільної програми намагаються повернути твори Олександра Пушкіна та Михайла Лермонтова, відомство скасовує обов'язкове складання тестів з української літератури.

Кандидат історичних наук Тетяна Швидченко наголошує, що випускники найближчих років, яких хочуть звільнити від решти історії України, є новим поколінням виборців. На їхні плечі, за її словами, лягає відповідальність за формування майбутнього країни на 10-20 років, тож ініціативу Міносвіти слід переглядати.

Раніше ми розповідали, що в Міносвіти знайшли альтернативу ЗНО.