RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Поштовий тероризм в Іспанії: розслідування NYT вказало на російський слід

Журналісти-розслідувачі виявили причетність ГРУ країни-агресорки Росії та ультраправого "Російського імперського руху" до поштового тероризму в Іспанії, коли на адреси посольств, організацій та установ надсилали конверти з вибухівкою.

Про це написали в матеріалі The New York Times.

Американське видання підозрює Головне управління Генерального штабу Збройних сил Росії, яке раніше називалося Головне розвідувальне управління, ГРУ, у координуванні поштового тероризму, виконавцями якого могли бути члени ультраправого "Російського імперського руху", які базуються в Санкт-Петербурзі, але діють у всій Європі.

Читайте також: Путін не божевільний і не хворий: NYT розповіло про манію величі диктатора

Таку інформацію журналісти отримали від офіційних осіб США, які близькі до розслідування. Вони свідчили, що поліція Іспанії, американська й британська розвідки знайшли російський слід, зокрема, через зв'язки поштових терористів з іспанськими ультраправими рухами.

У виданні зауважили, що координували дії виконавців саме офіцери військової частини 29155 при центрі підготовки фахівців ГРУ на сході Москви, яких раніше вже звинувачували у вибухах складів боєприпасів у Чехії у 2014 році, замаху на торговця зброєю Омеляна Гебрева у Болгарії у 2015, спробі державного перевороту в Чорногорії у 2016 й отруєнні Скрипаля у Великій Британії у 2018 році.

На думку осіб, близьких до іспанського розслідування, головна мета розсилки конвертів з вибухівкою - попередження європейських політиків про те, що країна-агресорка Росія здатна здійснювати теракти в столицях країн-членів НАТО, які допомагають Україні. Це підтверджує і той факт, що один поштовий лист надійшов до офісу іспанської компанії Instalaza, яка виробляє гранатомети, які отримують ЗСУ.

Як відомо, наприкінці 2022 року сталася серія "поштових терактів": листи з вибухівкою отримали в офісі іспанського прем’єр-міністра Педро Санчеса, міністерстві оборони Іспанії, установах американської та української дипмісій, супутниковому центрі авіабази у Торрехон-де-Ардосі під Мадридом.

Водночас російська сторона досі не прокоментувала розслідування The New York Times. Також не відреагувала й речниця посольства Іспанії у США - вона відмовилася від коментарів і послалася на розслідування.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що поліція Іспанії вилучила на поштовому відділенні три конверти з очима вбитих тварин, адресованих посольству України в Мадриді.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: