RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Шойгу змінив керівництво військових округів, важливих у війні проти України: хто такі Кузовлєв та Никифоров

Два тижні тому міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу провів кадрові призначення керівництва т.зв. "спеціальною військовою операцією", спустивши генерала Суровікіна вниз "кар'єрними сходами", і тепер відбулася зміна командувачів у двох військових округах.

Про це повідомляють росЗМІ.

Генерал-полковник Сергій Кузовлєв очолив Південний військовий округ, а Західний військовий округ, яким раніше командував Кузовлєв, очолив вже генерал-лейтенант Євген Никифоров.

Читайте також: В України збережеться вікно можливостей: що означає заява Шойгу про реформу армії

До цього лише 13 грудня 2022 року Кузовлєв був призначений командувачем Західного військового округу.

З листопада 2020 року до лютого 2021-го він командував угрупуванням військ російських збройних сил у Сирії, до цього — підрозділами Західного та Південного військового округів.

За інформацією ГУР МО, Сергій Кузовлєв з осені 2014 р. по весну 2015 р. був командувачем 2 АК (Луганськ, Україна) Центру територіальних військ (м. Новочеркаськ, Росія) Південного ВО ЗС РФ під ім'ям Ігнатов Сергій Юрійович.

Сергій Кузовлєв

Нікіфоров, або ж, за інформацією розвідки, Євген Моргун, з 2020 року був начальником штабу – першим заступником командувача військ Східного військового округу, до цього – заступником командувача військ Західного військового округу.

Британська розвідка ще 30 грудня зазначала, що Євген Никифоров, який брав участь у безуспішному "поході на Київ", перебуває в процесі прийняття командування угрупуванням військ у районі Сватове та Кремінній, і стане щонайменше вже четвертим командиром об'єднання з моменту повномасштабного вторгнення.

Євген Никифоров

Задача цього угруповання військ, на думку британської розвідки, полягає в утримуванні району Луганської області навколо Сватового та Кремінної.

Українська ж розвідка пов'язує Нікіфорова із творцем ПВК "Вагнера" Євгеном Пригожиним.

"В якості формальної причини звільнення Кузовлєва озвучено провал підготовки наступу на Лиманському напрямі. Утім, за фактом цей прояв внутрішньополітичної боротьби у вищому керівництві Росії - людину з орбіти Шойгу-Герасимова змінюють на кандидата від групи Суровікіна-Пригожина", - раніше заявили в ГУР.

Раніше "Апостроф" публікував реакцію мереж на кадрові перестановки Герасимова та Суровікіна.