RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Військовий облік через "Дію": як працює система і чи розсилатимуть повістки

В Україні впроваджено можливість обміну даними між Єдиним державним реєстром військовозобов’язаних, призовників та резервістів і низкою державних баз даних та реєстрів, що дозволяє оперативно обмінюватися інформацією. Це планують робити, зокрема, через портал е-послуг "Дія".

Про це повідомляє "Українська правда" із посиланням на юристів.

Читайте також: Мобілізація їх не торкнеться: дев'ять категорій українців, яких не заберуть на війну

Так, за словами фахівців, нововведення має покращити комунікацію між військкоматами, адже іноді трапляється так, що людина може стояти на військовому обліку у кількох військкоматах одночасно.

Однак, коли Єдиний реєстр і взаємодія між ним та "Дією" запрацює повноцінно - наразі невідомо. Це має встановити Міністерство оборони.

Водночас у Міністерстві цифрової трансформації запевняють, що механізм взаємодії військкоматів з Єдиним реєстром вже напрацювали.

"Це насправді уже працює. Утворився інфопривід, тому що видали постанову, яка впорядкувала інформацію. Є реєстр, є протоколи взаємодії. Єдине що під час воєнного стану військовозобов’язаним заборонено змінювати місце реєстрації, тому цю послугу в "Дії" ви наразі не бачите", - повідомив представник відомства.

Військовозобов’язані зможуть дистанційно повідомляти військкомати про зміну місця проживання. Експерти вважають, що така цифровізація має тільки "плюси", адже дозволить зберегти час громадянам, які раніше повинні були постійно відстоювати в чергах до військкоматів, які працюють два дні на тиждень по 2-3 години в день, і пришвидшить роботу ТЦК.

"Ідея була в тому, що якщо людина хоче змінити місце проживання, їй не треба зніматися з обліку, а потім ставати на облік в іншому місці. Коли людина змінила адресу через "Дію", реєстр військовозобов’язаних автоматично отримає нову адресу. Тобто це і актуалізація даних, і спрощення для людей", - пояснюють у Мінцифри.

Примітно, що таку послугу "Дія" презентувала ще 8 лютого минулого року, перед вторгненням РФ, і вона працювала, проте з 24 лютого дію послуги призупинили, адже під час воєнного стану чоловіки мають право змінювати місце проживання тільки з дозволу військкомату.

Як додали у Мінцифри, очікується у "Дії" з’явиться новий сервіс - електронний військовий квиток, який діятиме замість паперового документа.

"Що стосується військового квитка. Зараз уже вся нормативка включає опції електронного відображення документів і запуску електронних послуг. Чи зробимо ми його? Так. Які будуть строки – поки невідомо, це питання пропрацьовується з Міністерством оборони. Але сказати, що це якийсь нагальний короткостроковий план по запуску, наразі не можу", - кажуть у відомстві.

Разом з цим у Мінцифрі запевняють, що повістки через застосунок "Дія" точно ніхто не розсилатиме.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше українцям пояснили, за якими критеріями визначають придатність, непридатність чи обмежену непридатність для служби в армії під час воєнного стану.