RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Аеророзвідник "Мадяр" заявив, що його намагалися залучити до скандалу з закупівлями Міноборони

Роберт Бровді, командир підрозділу аеророзвідки ЗСУ із позивним "Мадяр" розповів, що задовго до появи у ЗМІ інформації про контракти із закупівлі харчування для військових його намагалися втягнути в провокацію.

Про це він розповів в ефірі проєкту Politeka Online, пише "Обозреватель".

Так, за словами Мадяра, тиждень тому до нього в Telegram-каналі звернувся читач, який нібито мав "цікаву інформацію", і просив написати в особисті повідомлення. Військовий, який підтримує комунікацію з підписниками, відповів йому.

"Мені "навалили", вибачте за сленг, настільки непристойну пропозицію, я був настільки вражений, що мене розцінили із цього ракурсу, що я на добу відключив усі коментування. А пропозиція була тиждень тому наступна: "…Ось зверніть увагу на корупцію у ЗСУ"… Знаєте, на що мене "намотали" через чотири повідомлення? Яйця курячі. Я тоді послав далеко".

Він пояснив тому, хто до нього звернувся з такою пропозицією, що не має компетенції й не знає "скільки коштують яйця в магазині", тому що він їх 11 місяців не купував, перебуваючи на фронті.

"Мені було запропоновано дискредитувати систему, у якій я зараз знаходжуся, на прикладі яєць", – зазначив Мадяр.

Він додав, що був упевнений – історія завершилася тим, що він заблокував абонента.

"Ми два дні обговорювали яйця по 17 грн… Я трохи не став невільним учасником схеми, котру заздалегідь готували як спецоперацію".

Бровді зазначив, що в контрактах і розрахунках мають розібратися правоохоронці, а ситуація, враховуючи звернення до нього за кілька днів до появи публікації у ЗМІ, може бути провокацією. Він додав, що такі скандали не сприятимуть об'єднанню суспільства, а принесуть лише додаткові потрясіння.

21 січня ZN.UA повідомило, що, відповідно до угоди Міноборони від 23.12.22, міністерство закуповує продукти для військовослужбовців удвічі-втричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах. Після публікації комітет Ради з нацбезпеки, оборони та розвідки заслухав керівництво Міноборони.

ТОВ "Актив компані", про контракт із яким йшлося, 22 січня заявило, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті є маніпулятивним і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії. Міноборони опублікувало свою позицію також 22 січня. У відомстві вважають, що інформацію про закупівлю поширюють "з ознаками навмисних маніпуляцій" і вводять в оману.

Міністр оборони Олексій Резніков прийняв відставку В'ячеслава Шаповалова з посади заступника міністра, повідомили 24 січня в Міноборони. Шаповалов, який відповідав за тилове забезпечення ЗСУ, попросив звільнити його, "щоб не створювати загрози для стабільного забезпечення ЗСУ внаслідок кампанії звинувачень, пов'язаних із закупівлею послуг харчування".

"Незважаючи на те, що озвучені звинувачення є необґрунтованими й безпідставними, заява Шаповалова про звільнення є достойним вчинком у традиціях європейської та демократичної політики, демонстрація того, що інтереси оборони є вищими, ніж будь-які кабінети чи крісла", – зазначено в заяві відомства.