RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Ворог не припиняє спроб взяти Бахмут: актуальні карти боїв в Україні

Йде 336-й день повномасштабної війни з російськими окупантами, українські військові ведуть бої за контроль над трасою на Сватово Луганській області. Росіяни ж не залишають спроб просунутися на околиці Бахмута.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Луганський напрямок

Війська РФ продовжували обмежені контратаки вздовж лінії Сватово-Кременна, а ЗСУ - контрнаступальні операції в районі Кремінної. За повідомленням Генштабу ЗСУ, Росія продовжує перекидати велику кількість мобілізованих на передову в Луганській області.

Українські війська ведуть бої за контроль над трасою Н-26, яка веде до Сватового. Крім того, ЗСУ утримують позиції в районі Новоселовського і намагаються витіснити окупантів із цього району, щоб відновити контрнаступ.

Донецький напрямок

Українські війська відбили атаки окупантів у районі самого Бахмута, а також у межах 22 км на північний схід від Бахмута в районі Білогорівки, Роздолівки, Села та Червоної Гори; та за 7 км на південний захід від Бахмута біля Кліщіївки.

Згідно з опублікованими 23 січня кадрами з геолокацією, росіянам, ймовірно, вдалося просунутися на захід від Підгородного (5 км на північний схід від Бахмута) і взяти населений пункт під контроль.

Російські джерела продовжують хибно стверджувати, що війська РФ перекривають українські наземні шляхи сполучення до Бахмута. Аналітики ISW дотримуються думки, що окупанти не змогли перерізати більшість українських шляхів сполучення до Бахмута.

Читайте також: На зустрічі "Рамштайн-9" Україна може отримати дуже важливу зброю – американський військовий аналітик

Окупанти також продовжили наступ у районі Авдіївка-Донецьк. За повідомленням Генштабу України, українські війська відбили атаки російських військ у районі Новобахмутівки (14 км на північний схід від Авдіївки) та за 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Красногорівки, Водяного та Мар'їнки.

Як свідчать геолокаційні кадри від 17 та 23 січня, російські війська, ймовірно, вийшли на околиці Водяного (7 км на південний захід від Авдіївки). ЗСУ завдали удару за допомогою HIMARS по залізничній інфраструктурі в Іловайську (14 км на схід від Донецька) в ніч з 23 на 24 січня.

Південний напрямок

Окупанти продовжували завдавати обмежених ударів у Запорізькій області. Генштаб ЗСУ повідомив, що росіяни перевезли 450 поранених у шпиталь у Дніпрорудному Запорізькій області, що підтверджує російські повідомлення про нещодавні бойові дії у Запорізькому секторі.

МО України опублікувало кадри, на яких український спецназ проводить нічний рейд у районі Нової Каховки на лівому березі Дніпра. ЗСУ виявили російський передовий пункт дислокації та знищили командний пункт окупантів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в ISW дали прогноз, яких військових цілей зможе досягти Україна за допомогою танків, які нададуть партнери.