RU  UA

​Нікому працювати на ЗАЕС, людей зганяють силоміць: що відбувається в окупованому Енергодарі

На Запорізькій атомній електростанції критично не вистачає фахівців. Багато українських співробітників АЕС виїхали з Енергодару, а хто залишається, їх силоміць примушують працювати.

Про це в ефірі Апостроф TV повідомила керуюча справами виконавчого комітету Енергодарської міськради Яна Дабіжа.

"Окупанти шукають вузькопрофільний персонал на ЗАЕС, так як більшість українських фахівців виїхало з міста. А хто залишився, то окупанти зі зброєю ходять за їхніми адресами та просто змушують виходити на роботу. Людям доводиться переховуватися та чекати на деокупацію Енергодара. В "Росатомі" катастрофічно не вистачає фахівців, щоб забезпечити безперебійну роботу АЕС", – розповіла чиновниця.

Не лише робітники ЗАЕС покинули місто, каже Дабіжа, з Енергодару виїхало близько 80% населення.

"Там немає опалення, окупанти намагаються встановлювати дизельні котельні, що дуже погіршує екологічну ситуацію. Там кожного дня спалюється близько 15 тон дизелю. Кількість військових в Енергодарі зараз дорівнює кількості місцевих, які залишилися. Електрика у місті є, якісь продукти в магазині також, але ціни там у п'ять разів вище, ніж на підконтрольній Україні території, ліки також є, але вони неякісні", – повідомила вона.

Як писав "Апостроф", у тимчасово окупованому Енергодарі напружена ситуація: російські окупанти стягують військову техніку, розміщуючи її посеред житлової забудови, блокують шляхи евакуації мирних українців і руйнують систему опалення.