RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Бомбив Київ? У Криму помер пілот причетний до Скнилівської трагедії

25 січня 2023 року на території тимчасово окупованого Криму був похований Володимир Топонар, один з пілотів винищувача, що впав на людей під час трагічного авіашоу в Скнилові влітку 2002 року. Раніше з'явилася інформація про те, що він нібито був у складі ескадрильї окупантів, які навесні бомбили Київщину.

Зокрема, повідомленням про це у соцмережах поділився адвокат Сергій Старенький, колишній керівник пенітенціарної служби України.

Читайте також: Від Скнилова до Ірану: наймасштабніші катастрофи українських літаків

Старенький повідомив, що про це розповіли жителі Кагарлицького району.

Топонар - колишній ас пілотажної групи "Українські соколи", який так і не визнав своєї провини, доведеної експертизами. На думку правозахисника, чоловік міг приховати спрагу помсти. Є також факти, які свідчать, що льотчик підтримував зв'язок із Російською Федерацією.

Разом із тим фахівці не впевнені, що через двадцять років ас міг зберегти льотні навички, особливо - використовуючи незнайому машину. Мало хто може витримати подібне навантаження у 65 років. Крім того, український журналіст Олександр Ільченко знайшов екс-дружину Топонаря Ірину.

Вона розповіла про те, що після виходу з колонії колишній чоловік почав жити із новою дружиною на Київщині. З 2014 року він отримував російську пенсію, оскільки після окупації кримського півострова його пенсійна справа залишилася у Сімферополі, і Україна перестала платити кошти. У лютому він і справді виїхав до Криму, але не вагнерівським літаком, а звичайним поїздом до кордону, потім - пішки через Чонгар.

Водночас Ірина переконана, що бомбардувати Київщину він уже не міг, бо був дуже слабким, йому навіть важко було ходити. На територію Криму він поїхав для того, щоби боротися зі злоякісною пухлиною. Йому зробили кілька операцій, але все ж таки 21 січня він помер у Керчі.

Зазначимо, яскрава кар'єра талановитого льотчика Топонаря розпочалася понад двадцять років, але обірвалася у Скнилові. Тоді трагедія, що сколихнула всю країну, призвела до тяжких наслідків. Через падіння літака загинули 77 людей, 27 з них - діти, 250 отримали травми різної тяжкості. Усього потерпілими визнали 543 людей.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в мережі з'явилася інфографіка про Скнилівську катастрофу.